През 2022 г. няма пострадали хора от бедствия и аварии

...
През 2022 г. няма пострадали хора от бедствия и аварии
Коментари Харесай

Без пострадали от бедствия и аварии в Сливенско през изминалата година

През 2022 година няма потърпевши хора от бедствия и повреди в община Сливен. Причинените на инфраструктурата провали са премахнати навреме. Няма последствия за околната среда. Общинският проект за отбрана при бедствия е въвеждан в осъществяване 34 пъти вследствие на интензивни превалявания, ураганни ветрове, активиране на свлачища, мощно нарушена проводимост на реки и дерета и други, включително 3 пъти е обявяван режим на бедствено състояние на част от територията. Това сочи годишният отчет за положението на отбраната през предходната година, който бе разискван на съвещание на Съвета за понижаване на риска от бедствия към Общината. Той бе направен, според Закона за отбрана при бедствия, и показан от инж. Снежана Кънева, секретар на Съвета.

На съвещанието бе обявено, че за понижаване и очистване на риска от бедствия и за превантивни действия в 34 обитаеми места през посочения интервал са разходвани 2, 195 млн. лв.. От тях 1, 552 млн. са от републиканския бюджет и над 643 хиляди лв. – от общинския. От Междуведомствената комисия към Министерски съвет са поискани близо 243 хиляди лв. за разноски, направени за възобновяване на инфраструктура. Обработени са над 4000 сигнали, получени на денонощния телефон на общината.

„ Удовлетворен съм от това, което свършихме през изтеклата година. Особено сериозен бе казусът със свлачището в село Сотиря - с нагънатия двор в учебното заведение, напуканите стени на образователните стаи… Дано този въпрос е решен за десетилетия напред, каквито са упованията ни и уверенията на изпълнителите “, съобщи кметът Стефан Радев, ръководител на Съвета. Противосвлачищните мероприятия над учебното заведение завършиха вследствие на подписано съглашение сред Общината и Министерство на регионалното развитие на стойност 1309671 лв.. Свлачището е признато от комисия на ДНСК, има направен механически паспорт. Предстои създаване на капиталов план и инженерно-геоложки отчет за свлачището на ул. „ Сини камъни “ в селото.

Още две от общо 23 регистрирани свлачища в общината са евентуално дейни: на пътя Бяла - Новачево, за което ще бъдат предоставени предпроектни проучвателни работи, и на единствения път към Зайчаре. В момента се организира процедура за осъществяване на избавителни и възстановителни работи, с цел да не се допусне да бъде прекратена пътната връзка към обитаемото място.

Водните обекти на територията на общината са в положително положение и не основават евентуален риск за популацията, инфраструктурата и околната среда, се показва още в разбора. Въз основа на плануваните дейности за поддържане проводимостта на реки и дерета в регулация, са осъществени в допълнение още мероприятия за попречване на риска от наводнение на парцели и инфраструктура. Със лични средства в размер на близо 240 хиляди лв., Общината извърши разчистване на речните корита и водостоци, възстановителни работи по отводнителните канализации, дъждоприемните шахти и решетки.

През м.г. в община Сливен са зародили 546 пожара, от които 117 – с директни загуби. Пожарникарите са осъществили 314 мероприятия за оказване на техническа помощ. Всички членове на двете доброволни формирования – „ Грамадите “ и „ Железни врата “, са минали наложителното поддържащо образование, обезпечени са им защитни дрехи, признати и подготвени са нови доброволци. Инж. Кънева сложи акцент върху дейната работа на кметовете на дребните обитаеми места и съпричастието на локалните поданици при преодоляването на пожари и други спешни обстановки. Пред м.г. 140 доброволци, без присъединяване на пожарната работа, са овладели 237 пожара в сухи треви, шубраци и нерегламентирани сметища в селата Глушник, Гавраилово, Бинкос, Чинтулово, Голямо Чочовен, Малко Чочовене, Селиминово, Ковачите, Тополчане, Калояново, Младово, Николаево, Изгрев, Средорек, Стара река и град Кермен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР