През 2022 г. нивото на тежки материални и социални лишения

...
През 2022 г. нивото на тежки материални и социални лишения
Коментари Харесай

Втори сме в ЕС по младежи, сблъсквали се с тежки материални и социални лишения

През 2022 година равнището на тежки материални и обществени ограничения измежду младежите (на възраст 15-29 години) в Европейски Съюз е 6,1%. Коефициентът е малко по-висок (6,7%) измежду цялото население (всички живеещи в частни домакинства).

Това демонстрират най-новите данни на Евростат за общественото включване на младежите в Европейски Съюз през 2022 година

Най-високите дялове на младежите, изправени пред тежки материални и обществени ограничения през 2022 година, са регистрирани в Румъния (25,4%), България (18,6%) и Гърция (14,9%). За разлика от това процентът е под 3% в 12 членки на Европейски Съюз: Словения, Австрия, Люксембург, Хърватия, Полша, Чехия, Холандия, Естония, Малта, Кипър, Финландия и Швеция.

Процентът на риск от беднотия и обществено изключване е по-висок измежду младежите

През 2022 година общият % на риск от беднотия или обществено изключване (AROPE) за младежите на възраст 15-29 години е 24,5%, което е с 2,9 процентни пункта (pp) по-високо от % за цялото население (21,6%).

При проучване на характерните съставни елементи на AROPE, равнището на риск от беднотия измежду младежите е с 2,8 процентни пункта по-високо спрямо общото население (19,3% измежду младежите на възраст 15-29 години спрямо 16,5% за цялото население). По същия метод делът на хората, живеещи в семейства с доста невисок интензитет на работа, е с 0,4 процентни пункта по-висок измежду младежите (8,7% спрямо 8,3% за цялото население).

За разлика от това, делът на хората, изпитващи тежки материални и обществени ограничения, е малко по-нисък измежду младежите спрямо цялото население.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР