През 2022 г. Китай хвърли спасително въже на гладната за

...
През 2022 г. Китай хвърли спасително въже на гладната за
Коментари Харесай

Блумбърг: Китай индиректно спасява Европа от газов глад

През 2022 година Китай хвърли избавително въже на гладната за газ Европа. Година по-рано най-многолюдната страна в света стана вносител на полутечен природен газ, като изпревари Япония. Но когато Европа се втурна към втечнения природен газ, с цел да понижи зависимостта си от съветския газ по тръбопроводите, конкурентното търсене от страна на Китай беше възпрепятствано от драконовските му локдауни и високите цени. Местните вносители даже започнаха да препродават закупеното ненужно синьо гориво.

В резултат на това Европа си обезпечи рекордни размери полутечен природен газ, купувайки даже от Русия. От друга страна, китайските покупки внезапно понижиха. Тази наклонност се резервира. По оценка на BloombergNEF, Северозападна Европа, Италия и Австрия ще поемат две трети от международните доставки на полутечен природен газ през оставащите зимни месеци в Северното полукълбо. Транспортирането продължава, а цените стартират да понижават след летния пик.

В борбата против Русия, която трансформира газа в оръжие, Европа получи положителни вести. Факт е, че Майката Природа ѝ подаде ръка. Необичайно топлият януари, както и подхванатите ограничения за понижаване на търсенето и развиване на възобновимата сила, доведоха до задоволителни ресурси от газ на европейския континент, тъй че за идната зима ще би трябвало да се купува по-малко газ.

Но Китай към този момент не желае да стои настрани. Втората по величина стопанска система в света ненадейно анулира пандемичните ограничавания предишния месец и в този момент Пекин би трябвало да форсира растежа. Международната организация по енергетика предизвести, че Европа ще се сблъска с недостиг през тази година, в случай че Русия спре изцяло износа, а Китай възвърне вноса до размерите от 2021 година

Тук обаче Европейски Съюз може да си отдъхне с облекчение.

Да, газът от Русия по тръбопроводи ще бъде доста по-малко, в сравнение с преди въоръжения спор в Украйна, в случай че въобще стигне до Европа. Да, като снабдител на полутечен природен газ Москва може да нанесе доста вреди. Но все пак е малко евентуално търсенето в Поднебесната империя да се върне на равнищата от 2021 година От една страна, тя доста бързо анулира рестриктивните мерки и го направи по нехаен и непорядъчен метод. В същото време инфекциите в страната не престават, а Китай е в очакване на Новата година по лунния календар. В някои елементи на страната по улиците има по-малко хора, в сравнение с по време на блокирането. Икономиката ще се възвърне, само че последователно, ни белезите по нея ще останат. Второ, за китайската индустрия и енергетика съществуват налични други възможности на скъпите спот доставки, като една от тях е тръбопроводният газ.

Едно захлаждане в Европа или Азия може да утежни доста нещата, и Китай към този момент предизвестява за такава опция по-късно този месец. Засега обаче растежът в Поднебесната империя към момента е стеснен. /БГНЕС

------------------------------

Клара Ферейра Маркес, Блумбърг
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР