През 2021 г. свободата на медиите в България се е

...
През 2021 г. свободата на медиите в България се е
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл: Състоянието на правата и свободите в България се влошава

През 2021 година свободата на медиите в България се е влошила още повече,като за това свидетелстват заканите и опитите за заплашване на публицисти. Мигрантите и търсещите леговище са се сблъсквали с отвод от приемане, домашното принуждение се е нараснало, а представители на ЛГБТИ общността са били цел на враждебно настроени към малцинствата групи. Ромите са били изправени пред необятно публикувана дискриминация. Имало е редовно малтретиране на настанените в обществените институции.

Това са главните заключения за положението на правата и свободите в България, установени в годишния отчет на интернационалната правозащитна организация " Амнести интернешънъл ". В общата част на отчета, която обгръща страните от Европа и Централна Азия България се загатва съответно като страна, в която управляващите са протегнали ръка на публичните медии (като са понижи финансирането им - бел.ред.), а политици са били в основата на хомофобски действия и изявления. Дава се образец със казусът с Боян Расате, който като претендент за президент нахлу и унищожи общностен ЛГБТИ център, намиращ се в столицата, и се отбелязва, че редица събития, проведени от ЛГБТИ общността не престават да бъдат обект на офанзиви от враждебно настроени групи или се организират на фона на необятно публикувани анти-ЛГБТИ митинги. В отчета се показва, че съгласно бъгарския Наказателен кодекс насилието, учредено на хомофобски подбуди, към момента не е прието за закононарушение от ненавист.

В раздела, който преглежда медийната независимост, е маркирано, положението на българските медии продължава да се утежнява, а публицистите и самостоятелните медии, които проверяват закононарушения и корупцията, се сблъскват със закани и оскърбителен акции, в това число и от държавни чиновници. Авторите на отчета дават образец с изявлението на ръководителя на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов, който през април предходната година в телевизионно предаване заплаши кореспондент с ампутиране на крака, откакто журналистът несъзнателно обърка имената на две политически партии по време на предаване онлайн.

Поименно се загатва и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който пък през май сложи под подозрение журналистическата честност на двама телевизионни водещи и предложи те да бъдат отстранени от постовете си. В отчета се акцентира, че не са последвали наказания за нито едно от изброените политически лица.

Изследователите на " Амнести интернешънъл " са установили още, че изискванията за банкет на търсещите леговище остават неприятни и повече от бежанците и мигрантите живеят в извънредно неприятни и нехигиенични условия. Отбелязва се, че въпреки и да е предоставила интернационална протекция на към 70 афганистански жители, множеството бежанци не престават да не могат да получават непрекъсната протекция в страната, а молбите им - да бъдат отхвърляни по ускорени процедури.

Сред констатациите на интернационалната организация е това, че ромите не престават да са изправени пред необятно публикувано обществено изключване и дискриминация, в това число в образованието, опазването на здравето, жилищното настаняване и заетостта. Засегнати от нечовешко отношение не престават да са и настанените в центрове за обществени грижи и пациентите с психологични разстройства, които към момента се сблъскват с непрекъснато физическо малтретиране.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР