През 2021 г. общо 10.4% от населението на ЕС е

...
През 2021 г. общо 10.4% от населението на ЕС е
Коментари Харесай

България е в топ 3 на страните с най-скъпа жилищна поддръжка в селата

През 2021 година общо 10.4% от популацията на Европейски Съюз е обитавало семейства, мощно наранени от високите цени за поддържане на жилищата като 6.2% от тях са в селски региони. Това демонстрират данните на " Евростат ".

България попада в дребна група, в която тази тежест в селските региони е изключително висока. Според данните най-видимо е това в Гърция, България и Румъния. В България съответно нивото на определяния от Евростат индикатор - несъразмерни жилищни разноски в селата, е 13.3%, при 22% за Гърция и 10.8% за Румъния. Най-ниски са те в Кипър (1.3%), Ирландия (1.6%) и Унгария (2.2 %).

Ситуацията в България и другите две страни се разграничава от междинните стойности за Европейски Съюз, където тази несъразмерна жилища тежест се среща най-вече в градовете. Гърция там също е отпред с 32.4%, следвана от Дания (21.9%) и Нидерландия (15.3%).

Какво демонстрира това прекалено тегло

Показателят на Евростат показва каузи на популацията, което живее в семейства, за които разноските за поддръжка на семейството съставляват над 40% от общия приход. Замисълът е да се покаже къде и какъв брой поддръжката на жилището съставлява непостижим разход, който пречи на семействата да употребяват приходите си за друго, изяснява пред " Дневник " Андриян Николов от Института за пазарна стопанска система.

Подчертава, че в тази ситуация не става дума за класическата парична беднотия, а опит да се отграничи обособен фактор, който въздейства върху естествения живот. Общото допускане е, че семействата забогатяват тогава, когато понижава делът на разноските за съществени житейски потребности - храна, заслон, здраве и пораства този за просвета, спорт, туризъм, които посочват повишаващо се качество на живота.

Какъв дял от разноските на семействата в България защо отива вижте.

Защо е скъпа жилищната поддръжка по селата

При България и съседките ѝ обяснението е най-много в ниските приходи, които значат, че бедните семейства харчат огромен дял от прихода си за покриване на съществени потребности, изяснява икономистът. " Прави усещане обаче, че отпред на класацията са и страни като Дания, Холандия, Белгия, където казусът идва от другата страна - приходите на семействата не са ниски, само че поддръжката на жилищата е скъпа на фона на останалите групи разноски ", добавя той. Това е и повода там делът на свръхтежестта на разноските за жилищата да е по-висок в градовете.

При балканските страни е противоположното - поради огромното неравноправие в прихода сред градските и селските региони, макар че разноските за жилища в градовете и тук са номинално по-високи, разликата в прихода е по-значителна, изяснява Георгиев.
 Имотите в Боровец са по-желани от Банско, на морето е най-скъпо сред Балчик и Варна Имотите в Боровец са по-желани от Банско, на морето е най-скъпо сред Балчик и Варна
Гърция е необикновен случай - при нея има забележима застоялост в приходите през последните години, на фона на отрицателна ценова динамичност. Така той изяснява за какво жилищната тежест в тази страна е несъразмерна и в градовете, и в селата. " Благодарение на това, изключително при по-бедните семейства, няма особена смяна на действителния приход, което води и до това, което виждаме като систематизиране ", добавя той.

Според данните в градовете в Литва (1.6%), Малта (2.9%) и Унгария (3.1%) индикаторът за това тегло е най-нисък в целия Европейски съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР