През 2020 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита

...
През 2020 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита
Коментари Харесай

Агенция Митници е събрала 91.8 млн. лв. повече приходи от планираното за 2020 г.

През 2020 година приходите от акцизи, Данък добавена стойност при импорт, мита и санкции, събрани от Агенция "Митници ", са в размер на над 9.160 милиарда лв., което надвишава с 91.8 млн. лв. (1%) плануваното за годината, оповестиха от организацията.
Данните от годишния доклад на организацията сочат, че през миналата година икономическата интензивност е била на относително високо равнище, което е разрешило на обособени браншове да записват растеж от позиция на заплатените посредством Агенция "Митници " налози.
През 2020 година касовите приходи от данък са били в размер на над 5,444 млрд лв.. Спрямо миналата година, приходите от данък на тютюневи произведения регистрират растеж от 1.5 %, като количествата на обложените с данък цигари нарастват с 0.9 %, междинните ставки на акциза при цигарите - с 0.2 %, а количествата тютюн за пушене - с 11.5 % при опазване на акцизната ставка.
Постъпленията от Данък добавена стойност при импорт на артикули през 2020 година са били в размер на близо 3,5 милиарда лв.. Повишение на постъпленията на Данък добавена стойност от импорт по отношение на миналата година се регистрира при групите "Храни и питиета ", "Инвестиционни артикули " и "Потребителски артикули ". Понижение има при "Промишлени доставки ", "Горива и смазочни материали " и "Транспортно съоръжение ".
През 2020 година постъпленията от мита са били 209.9 млн. лв.. От Агенция "Митници " означават още, че макар ограничаващите ограничения в другите страни, на годишна база броят на обработените от организацията товарни пътни транспортни средства се е нараснал с 5,66 %.
"Възстановяването от Covid-19 рецесията ще бъде съществена тематика на 2021 година освен за българските митници, само че и за Световната митническа организация. Затова Международният ден на митниците - 26 януари е подобаващ мотив да обобщим свършеното и да си сложим задания за идващия интервал, а задачата е постоянно дейна и екипна работа в поддръжка на светлия бизнес и фиска ", коментирал шефът на Агенция "Митници " Георги Костов при показване на доклада.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР