През 2017 г. България е отделила най-голям дял от бюджета

...
През 2017 г. България е отделила най-голям дял от бюджета
Коментари Харесай

България отделя най-голям дял от бюджета на страната за пожарникари в ЕС

През 2017 година България е отделила максимален дял от бюджета на страната по отношение на всички други страни в Европейския съюз за пожарна сигурност. Това демонстрират данни на Евростат, съгласно които страната е похарчила общо 149.4 млн. евро за пожарна сигурност. Според статистиката това прави по 21 евро на човек. В държавния бюджет за 2017 година България публично е заделила близо 212 млн. лева по това перо.

След България по максимален дял от бюджета на страната за пожарна сигурност се подреждат Латвия, Литва и Румъния. Те отделят приблизително по 0.7% при междинна стойност за Европейски Съюз от 0.4%. На последните места са Дания и Малта, надлежно с 0.1 на стои и 0.2%.

През 2017 година в 28-те държави-членки на Европейски Съюз са изразходвани общо 31.2 милиарда евро за противопожарна отбрана. Близо 300 хиляди пък са пожарникарите в Европейския съюз.

Протестите на пожарникарите и обещанието на Борисов

Именно през 2017 година бяха едни от най-масовите митинги на пожарникарите. Тогава пред Народното събрание те се оплакаха от неналичието на пари и закриването на пожарникарски служби на основни места в страната. Те настояха за нарастване на заплатите с най-малко 15%. Огнеборците желаеха още почтени условия на труд поради остарелите и скъсани униформи, с които работят.

 България отделя максимален дял от бюджета на страната за пожарникари в Европейски Съюз
© Велко Ангелов

" В пожарната ни работа, убеждавам ви, са дадени много пари последните години, в това число и за защитно облекло. Може би някои са си купили такова втора ръка, само че в случай че питаме от 10 жители някой купувал ли си е облекла втора ръка, несъмнено 5, 6, 7, 8, 9 души са си купували, не може да сме някакво изключително изключение ", сподели тогавашният вътрешен министър Валентин Радев.

В митингите си те бяха подкрепени и от другите чиновници на Министерство на вътрешните работи, като в последна сметка бюджетът на вътрешното министерство за 2019 година беше повишен със 100 млн. лева Това стана, откакто при започване на предходната година министър председателят Бойко Борисов даде обещание нарастване на полицейските заплати, откакто бюджетът за 2018 година към този момент беше признат.

Пожарът в Кресненското дефиле

През август 2017 година избухна пожар в Кресненското дефиле, който беше сподавен след няколкодневна битка на пожарникарите. Пожарът обхвана над 10 хиляди дка площи и докара до евакуация на няколко села. Нанесените вреди бяха за над 3.3 млн. лв..

 Кадри от гасенето на пожара в Кресненското дефиле през 2017 година
© Министерство на вътрешните работи

Кадри от гасенето на пожара в Кресненското дефиле през 2017 година

За бедствието беше упрекнат 30-годишен овчар от Симитли, който съгласно прокуратурата е изхвърлил неизгасена цигара. Делото против него към момента продължава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР