През 2003 г. - преди 20 години - Агнес Гондже

...
През 2003 г. - преди 20 години - Агнес Гондже
Коментари Харесай

Как Майка Тереза ​​стана светица заради чудеса, които никога не са се случвали

През 2003 година - преди 20 години - Агнес Гондже Бояджиу, известна още като Майка Тереза, беше оповестена за блажена, а през 2016 година беше канонизирана, т.е.

Образът на монахинята обаче остава противоречив, написа изданието " Рамблер ". 

Лекувала пациентите с молитва, а не с хапчета, принуждавала ги да одобряват католицизма и бръснела главите им. 

19 October 2003. Mother Teresa was beatified by Pope John Paul II, and became a Saint of the Roman Catholic Church.
— Prof. Frank McDonough (@FXMC1957)
Католическата черква преди 20 години, на 19 октомври 2003 година, беатифицирана монахиня Агнес Гондже Бояджиу, известна още като Света Тереза ​​от Калкута или Майка Тереза, за нейната роля в организирането на Ордена на сестрите на милосърдието, който оказва помощ на болните небогати. В Албания този ден се е трансформирал в празник - Денят на майка Тереза. На 4 септември 2016 година тя е канонизирана, тъй като се твърди, че молитвата ѝ е помогнала за изцеление на рак на мозъка.

През 1979 година монахинята получава Нобелова премия за мир „ за работата си в помощ на страдащи хора “ . Но още по време на живота на Майка Тереза ​​хората започнали да се съмняват в чистотата на нейните планове.
Благословено детство
Монахинята е родена на 26 август 1910 година в македонския град Скопие, само че назовава кръщенето си 27 август същинския си рожден ден. Израснала със сестра си и брат си в заможно семейство - татко ѝ бил съсобственик на огромна строителна компания и процъфтяващ търговец. Родителите на Агнес Дранфила и Никола Бояджиу били католици, които посещавали църквата и помагали на бедните. По-големият брат на Агнес Лазар си спомня, че като дете Агнес е била „ дребна розова дебеланка “ , доста занимателна. Затова вкъщи я наричат ​​Gonja - „ цветна пъпка “ в превод от албански.

Агнес, сходно на родителите си, беше религиозна. Заедно със сестра си тя пее в църковния хор, а също по този начин взе участие в активността на Ордена на Света Дева Мария.

Бащата на Агнес се застъпи за освобождението на техния град от сърбите и присъединението му към Албания. През 1919 година е погубен. Най-вероятно това е станало по време на албанско нахлуване против сръбско село.

Дранфила сама стартира да отглежда три деца. За да изхранва фамилията си, тя стартира да шие. Има версия, че с изключение на децата си, Дранфила е поела попечителството над шест сирачета, само че надеждността на тази информация е мъчно да се удостовери.

Гледайки по какъв начин майка ѝ помага на бедните и какъв брой топло се отнася към католическата черква, на 12-годишна възраст Агнес взема решение да посвети живота си на Бога. На 18-годишна възраст тя се реалокира в Ирландия и се причислява към Ирландските сестри от Лорето.

Агнес била изпратена в Калкута в Индия, с цел да преподава в манастирско учебно заведение за девойки. Там тя поставя клетви и приема монашеското име Тереза ​​в чест на Света Тереза ​​от Лизийо.

Don't believe in Jesus' Real Presence in the Eucharist? Do this, says Mother Teresa of Calcutta.

*Video owned by EWTN. Do not reproduce or alter without permission.
— EWTN (@EWTN)
Според монахинята на 10 септември 1946 година Исус Христос ѝ се явил. Твърди се, че той ѝ наредил да съблече облеклата си на монахиня, да облече индийско сари и да отиде да помогне на бедните, болните и страдащите. Орденът обаче ѝ позволява да напусне манастира едвам след две години. Властите предоставиха на Тереза ​​храма на богинята Кали, с цел да провеждат „ дом за умиращите “. Там с нея работеха дванадесет монахини, които се подчиняваха на Тереза ​​във всичко.

На 7 октомври 1950 година монахинята получава позволение от папа Пий XII да сътвори медал на сестрите на милосърдието, който ще помогне за организирането на учебни заведения, приюти и лечебни заведения за небогати и тежко заболели хора. Трябва да се означи, че всеки може да кандидатства в тези институции, без значение от народност и вяра. След 46 години организацията има 400 клона в 111 страни, 700 дома на милосърдието в 120 страни.

Орденът постоянно осигурявал храна на 500 хиляди фамилии и лекувал 250 хиляди души, оцелявайки от дарения. Най-вероятно те са получавали от 10 до 50 милиарда $ годишно, написа Комерсант.

Славата на Майка Тереза ​​след документалния филм на BBC „ Нещо красиво за Бог “ ѝ оказа помощ ​​да събира толкоз огромна сума всяка година. През 1969 година британският публицист Малкълм Магеридж, дружно с фотограф, пристигна в един от домовете на милосърдието. В постройката нямаше осветяване, само че с помощта на новия нощен филм съумяха да създадат прилични фотоси. За да притегли повече внимание, BBC го показа като знамение. Твърди се, че божествената светлина е помогнала да се снима на мрачно, скептични са от медията " Рамблер ".

След като Майка Тереза ​​стана известна, започнаха да идват монахини, които желаеха да работят под нейните институции. Скоро броят им доближава пет хиляди. Тогава тя стартира да бъде канена в разнообразни страни за специфични събития. Тя поддържа връзка със международни политици, които обещават да отворят клонове на Ордена на сестрите на милосърдието в своите страни. Това я направи още по-популярна.

Тя убеждава американските политици да се откажат от смъртното наказване, а индийските политици да се откажат от насилствената дезинфекция.

През 1982 година тя убеждава израелците и палестинците краткотрайно да спрат борбите, с цел да спасят 37 деца.

It's the 20th anniversary of the beatification of Anjezë Gonxhe Bojaxhiu aka Mother Teresa of Calcutta. A woman whose desperate childhood - which saw her father assassinated and extended family wiped out by Spanish flu - led her to become the best known nun of the 20th century
— Otto English (@Otto_English) Как са работили къщите на гибелта?
Според формалните данни хора от всякаква народност и вяра са били изповядвани в приютите на Майка Тереза ​​в сходство с тяхната религия. По-късно се оказало, че монахините убеждавали бълнуващи мюсюлмани и индуси да одобряват католицизма, след което поставяли влажен парцал на челото им и правили обред, тъй че индивидът да получи „ билет за парадайса “.

Това беше разисквано от някогашната мисионерка Сюзън Шийлдс в книгата на Кристофър Хътчинс „ Мисионерската позиция: Майка Тереза ​​в теорията и практиката “.

Съдейки по фрагментите, които са оживели до през днешния ден, къщите на гибелта са били украсени в аскетичен жанр. Имало стари дървени кревати. Почти всички пациенти били обръснати, макар че за индийските дами да вземем за пример това е позор. Монахините декларирали, че се стараят да не употребяват топла вода. Храната също била доста неприятна.

През 1991 година редакторът на английското здравно списание The Lancet Робин Фокс разгласява публикация за сиропиталищата на Майка Тереза. Журналистът признава, че сестрите поддържат пациентите чисти. Гледали ги, лекували раните им и се отнасяли добре с тях.

Монахините обаче нямали здравно обучение, тъй че не виждали разликата сред лечими и нелечими пациенти. Поради това хората, които са имали положителни шансове за възобновяване, се заразяват с рискови инфекции и умират.

Освен това най-често хората се лекували не с медикаменти, а с молебствия. Никой не стерилизирал иглите, те просто се измивали с гореща, а от време на време и със студена вода, заради което се предавали инфекции сред пациентите.

Според Фокс в домовете на гибелта имало дефицит на болкоуспокояващи. Място, където човек трябвало да посрещне гибелта с минимални премеждия, в реалност не било такова. Тази информация е доказана от доброволката Мери Лоудън в документалния филм на Кристофър Хитчънс „ Ангел от пъкъла, Майка Тереза ​​от Калкут “.

След тази обява организацията прави няколко инспекции, които потвърдили нарушения, а една от тях посочила, че две трети от пациентите са умряли от болков потрес.

" Има нещо красиво в метода, по който бедните одобряват ориста си, метода, по който страдат като Исус на кръста. Светът печели доста от страданието. Страданието значи, че Исус те целува ", отговори Майка Тереза ​​в отговор на обвиняванията.

On this day in 1979, Mother Teresa, founder of a Roman Catholic order of women dedicated to the poor, particularly to the destitute of India, was named the recipient of that year's Nobel Prize for Peace.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР