След изборите през 2024 г. нови санкции ще забранят на

...
След изборите през 2024 г. нови санкции ще забранят на
Коментари Харесай

ЕС готви санкции за партии, финансирани от Русия

След изборите през 2024 година нови наказания ще забранят на съветските пари да вземат участие в политиката на Европейски Съюз, само че все пак представители на шест страни от Европейски Съюз участваха на встъпването в служба на Владимир Путин във вторник, 7 май. 

(Във видеото: Путин постави клетва за петия си президентски мандат)

Четиринадесетият пакет от наказания против Русия ще нанесе удар върху подривната активност на Русия по време на изборите в Европейски Съюз след аферата " Русиягейт ", в която Москва беше упрекната, че е плащала парични подкупи на евродепутати посредством чешки медиен фронт.

Според плана, с който се е срещнал, глобите оферират възбрана за финансиране от Русия на " европейски политически партии и европейски политически фондации ", " неправителствени организации " и " снабдители на медийни услуги " във всички 27 страни членки на Европейския съюз, в това число и в България.

" Ограничаването на тази финансова поддръжка има за цел да резервира целостта на политическите процеси в съюза, да защищити жителите на съюза от операции и да отбрани вътрешните работи на съюза от злонамерена интервенция " , се споделя в плана. 

Столиците на Европейски Съюз ще могат да дават дерогации, " при изискване че такова приемане по никакъв метод не би попречило на демократичните процеси в съюза ", само че за всяко позволение би трябвало да се уведомява Европейската комисия. 

Държавите от Европейски Съюз ще бъдат насърчавани също по този начин да си рапортуват взаимно за националните " наказания, наложени за нарушавания ". 

Предложеният ход има за цел да запълни пропуск, откакто по-ранните наказания към този момент не разрешиха лобирането на Русия в Европейски Съюз и извадиха от строя главните съветски медии.  

В рамките на аферата " Русиягейт " чешкото и полското разузнаване прихванаха подкупи на стойност десетки хиляди евро. 

Връзката с " Русиягейт " стана ясна от включването на " Гласът на Европа " (чешката медия, забъркана в аферата) в плана за нова възбрана за излъчване/публикуване в Европейски Съюз, дружно с съветските РИА " Новости ", " Известия " и " Российская газета ". 

Но съгласно отчасти разкритите разследващи данни на Съединени американски щати, които хвърлиха светлина върху големия мащаб на казуса, сред 2014 и 2022 година Русия е похарчила към 280 млн. евро за задгранични политически партии в над 24 страни. 

Освен съветските пари, планът за нови наказания не разрешава на пристанищата на Европейски Съюз да обработват съветски доставки на полутечен газ за страни отвън Европейски Съюз, не разрешава на кораби от пристанища на Европейски Съюз, които подкрепят заобикалянето на глобите против Русия, не разрешава търговията с крадени украински творби на изкуството и стяга съществуващите ограничавания на Европейски Съюз върху съветската авиация и вноса на съветски хелий и разнообразни минерали. 

Те ще прибавят и 52 имена в сивия лист на Европейски Съюз (което значи засилени инспекции на износа) на съветски и задгранични компании, обвинени в търговия със неразрешени от Европейски Съюз технологии, като да вземем за пример съставни елементи за дронове.

Четиринадесетият кръг от наказания би трябвало да бъде контрактуван до юли, което значи, че няма да могат да повлияят на съветската интервенция в тазгодишните избори за Европейски парламент, които стартират на 6 юни. 

Предложението също по този начин не дава отговор на призивите за ограничение на свободното придвижване на съветски дипломати в Европейски Съюз и за възбрана на вноса на съветски полутечен газ, нуклеарно гориво и алуминий. 

Старите различия в Европа се демонстрираха в Москва във вторник, когато шест страни нарушиха протеста на Европейски Съюз да участват на церемонията по встъпване в служба на съветския президент Владимир Путин. 

Франция, Кипър и Гърция изпратиха свои посланици. Словакия изпрати своя шарже д'афер. Унгария и Малта също изпратиха дипломати, оповестиха източници от Европейски Съюз, само че Унгария и Малта не дадоха отговор на EUobserver на въпроса на какво равнище. 

Всички останали, в това число посолството на Европейски Съюз в Москва, белгийското председателство на Европейски Съюз и даже тогавашните другарски настроени към Русия Австрия и Германия, не изпратиха никого на пропагандния цирк макар многочислените предложения от Кремъл, написа EUobserver. 

" Ние желаем да поддържаме естествени дипломатически връзки с Русия. Въпреки това Белгия споделя позицията на Европейския съюз във връзка с президентските избори [в Русия] в средата на март ", съобщи белгийски посланик. 

Изборите, на които на съперниците на Путин беше неразрешено да се кандидатират, бяха наказани като " фарс " от Парламента на Европейски Съюз. 

Говорейки за шестте страни от Европейски Съюз, които въпреки всичко отидоха на встъпването в служба на Путин във вторник, посланик от Европейски Съюз съобщи:

" Тъжно е, че след две години пълномащабна война в Украйна към момента не можем да покажем обединен фронт против Путин ". 

Владимир Ашурков, живеещ в Обединеното кралство помощник на починалия съветски отстъпник Алексей Навални, също съобщи: " Странно е дипломат на Европейски Съюз да участва на това събитие, след цялата войнствена изразителност на Путин ". 

Речта на Путин

От своя страна Путин наподобява протегна маслинова клонка в относително късата си тирада при встъпването в служба във вторник, като съобщи:

" Ние не отхвърляме разговора със западните страни. Изборът е техен ".

Но той също по този начин приказва за нашествието си в Украйна като за " битка за нашата татковина " против западната " експанзия ", в символ, че неговата война в Украйна и хибридната война против Европейски Съюз ще продължат както до момента.

Путин приказва пред 2500 посетители на гала в дворцова зала в Кремъл, последвана от дребен боен церемониал и благословия на Руската православна черква. 

Като оставим настрани шестимата дипломати от Европейски Съюз, най-известният му задграничен посетител беше обичащият Кремъл американски артист Стивън Сегал, откакто някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер, който пристигна на встъпването в служба през 2018 година, стартира да се дистанцира в последно време.

Много от другите посетители бяха съветски политици и олигарси, включени в черния лист на Европейски Съюз, като Генадий Тимченко, даже когато Тимченко се пробва да потвърди в съдилищата на Европейски Съюз, че в действителност не поддържа режима на Путин. 

Други бяха любимци на съветските медии, като артиста Шаман (Ярослав Дронов), които в бъдеще може да се окажат в черния лист, защото дипломатите на Европейски Съюз ревизират наличието на пропутински джамборета при съставянето на описите със наказания. 

Запитан дали Сегал може да попадне в черния лист, макар че не е жител на Европейски Съюз, чиновник на Европейски Съюз отговори:

" Ако Съветът има солидни правни причини [че дейностите му са помогнали да се навреди на Украйна]... тогава могат да бъдат наложени ограничаващи ограничения ". 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР