През 1985 г. BMW създаде първия в историята си M5,

...
През 1985 г. BMW създаде първия в историята си M5,
Коментари Харесай

10 причини BMW E39 M5 да е по-добро от съвременните спортни коли

През 1985 година BMW сътвори първия в историята си M5, който получи утвърждението на критиците, и до ден сегашен той към момента превъзхожда доста от актуалните спортни коли.

MICHAEL DE KOCK от HotCars разсъждава за какво този модел на БМВ “къса късите панталони ” по 10 параграфа на актуалните спортни коли.

BMW придобива известност през 70-те години на предишния век със своите коли Neue Klasse. През 80-те години на предишния век немската компания към този момент е нарицателно име и се състезава с невероятни коли по международните писти. В началото на 80-те години на предишния век спортна версия на Серия 5 е създадена за спортна серия. Този модел е BMW M535i.

Следвайки търсенето от страна на пазара на бърз седан, през 1985 година BMW основава първия в историята M5, който получава утвърждението на рецензията. Моделът E34 M5 последва образеца през 1988 година, а 10 години по-късно на сцената се появи най-великият от М5, с цел да пръсне всички останали спортни седани, появили се през предходното десетилетие. 

E39 M5 най-сетне се снабди с V8 мотор и продължи наклонността да бъде удобен круизър на улицата и яростен звяр на пистата. Да, последвалите М5 бяха по-добри във връзка с performance-a, само че никой от тях не можеше да се мери с съвсем съвършената конфигурация на шасито и чувството при шофиране на E39 M5.

Ето 10 аргументи, по които BMW E39 M5 е по-добро от актуалните спортни коли. Всички осведомителни данни за BMW E39 M5 са извлечени от автомобилни уеб страници като Kelley Blue Book, Edmunds, CarEdge, Hagerty и CarSurvey. Собственият уеб страница на BMW и форумът на E39 също бяха употребявани за отзиви от действителния свят.

10. Достъпност: Направо бие Лидл по съответствие цена:качество

Стойността на E39 M5 бързо се покачва заради неговата известност.М5 се предлага на цена сред 10 000 и 40 000 USD – като екземпляри в съвършено положение се продават за над 100 000 USD. Според Edmunds е допустимо да се сдобиете с E39 M5 за малко под 20 000 $, като най-скъпият модел коства много занимателните 275 000 $ – само че той има единствено 746 благи на таблото.

Цени/Средна стойност.
Пазарен диапазон на използваните коли
$19,999-$64,995 в Съединени американски щати. (в България има една публикация на 70 000 лева.)
Първоначална целесъобразна цена M5: $71,095

По-обикновените E39 M5 на пазара костват към 40 000 $ за добър образец с дребен пробег. Има образци за продажба на стойност над 50 000 USD, само че те са с модификации, а общото предписание е да се заобикалят използвани коли с модификации, защото разноските за премахване на възможни проблеми могат да бъдат доста.

9. Разходи за поддръжка: По-ниска поддръжка от доста модерни спортни коли

E39 M5 е планиран и конструиран по времето, когато автомобилни производители като BMW към момента прекаляваха с инженеринга на своите модели. Инженерите бяха виновни и направиха автомобила толкоз добър, колкото можеше да бъде за това време. Едва при идващия модел счетоводителите поеха ръководството на компанията и започнаха да понижават разноските.

В резултат на тази свръхинженерна разработка E39 M5 е относително елементарен и на ниска цена за поддръжка. Двигателят и скоростната кутия са елементарни, а електрическата система е добре направена.

Най-големият проблем, с който се сблъскват притежателите на E39 M5, е двойната система VANOS, която може да аргументи обилни проблеми, в случай че не бъде ремонтирана или заменена в точния момент.

Надеждност
Средни годишни разноски за поддръжка: $582 (CarEdge)
Изтегляния: 0
Доклад за проблеми: Проблеми с гумените уплътнения, проблеми с VANOS, проблеми с лагерите на щангите, разяждане при някои образци.

8. Класически дизайн: Правилният жанр за BMW

Краят на 80-те и цялата 90-те години на предишния век се считат за връх в дизайна на BMW. Е39 е впечатляващ за гледане, а Е38 Серия 7 е несъмнено един от най-добре изглеждащите седани, създавани в миналото.

Противоречивият дизайн, който познаваме и толерираме – а по-късно и одобряваме – стартира с Е65 Серия 7.

Докато Е65 провокира грозни реакции, Е39 настойчиво се наложи със своя грациозен, само че мускулест жанр, мощната линия, преминаваща по дължината на автомобила, ядосаната предница и превъзходните фарове „ Angel Eye “.

Дори и през днешния ден, повече от 20 години след дебюта на E39, той си остава хубав автомобил, а M5 – още по-красив с помощта на бодикита M-Sport и нападателните брони.

Външен жанр
Фарове Angel eye
Приятни извивки
Агресивни брони
Класически и минималистични бъбрековидни решетки

7. Увлекателно за шофиране: Прочуто с шасито си

В края на 90-те години на предишния век BMW сътвори това, което е известно като най-перфектно уравновесеното шаси на седан, създавано в миналото. То беше толкоз положително, че даже самите BMW се мъчеха да го пресъздадат, а голям брой други компании наемаха някогашни инженери и тунери на BMW, с цел да се опитат да пресъздадат шасито – само че без триумф.

Затова в този момент имаме Chevrolet SS и Genesis G90 – и двата автомобила са модифицирани от някогашни механици на BMW. Разбира се, те са доста разнообразни, само че във всеки от тях има лек боязън от E39 M5. E39 M5 е стандартът за спортни седани – даже в случай че към този момент не може да се оправи със актуалните противници.

6. Двигател с атмосферно пълнене и свръхестествен саундтрак

Спецификации на мотора
Производител BMW
Производствени години: 1999-2003
Конфигурация: V8
Работен размер: 4,9 литра 
Мощност: 394 к.с.
Въртящ миг: 500 Нм
Гориво: Бензин

Забележителни приложения: BMW E39 M5, BMW E52 Z8

Нещо, което става все по-очевидно, е безспорната взаимозависимост от турбокомпресора. Повечето спортни коли на планетата употребяват турбокомпресори, с цел да получат по-голяма мощ и да изразходват по-малко гориво. На пазара са останали може би няколко спортни автомобила с атмосферно пълнене. 

По времето, когато E39 M5 беше нов, множеството спортни коли бяха свободни от наложително пълнене. Вместо това те разчитаха единствено на мотора, с цел да реализиран мощ – като се изключи по-високите модели AMG, които използваха компресори. 

E39 M5 развиваше 400 к.с. единствено благодарение на бутала и детонации. Шумът от всмукването и изпускателната система бяха обособени единици, което създаваше чувството, че автомобилът диша. Пример за това беше единствено E60 M5 с неговия V10 с естествено пълнене.

5. Единствено и единствено ръчна трансмисия: Истинска машина за водачи

Тъй като актуалните автоматизирани трансмисии са по-бързи, по-прецизни и по-ефективни от ръчните, доста автомобилни производители просто избират автоматизирана трансмисия за своите спортни коли. 

Дори BMW към този момент го прави, предлагайки единствено автоматизирани трансмисии за всичко, което е по-ниско от М-автомобилите.

За разлика от последвалия E60 M5, E39 M5 разполагаше единствено с ръчна трансмисия – без алтернатива за автоматизирана. Това означаваше, че това е същински шофьорски автомобил, който принуждава притежателя да се занимава с шофиране, а не просто да седи и да оставя автомобила да прави цялата работа.

Разбира се, E60 и F10 M5 към момента предлагаха ръчна скоростна кутия в Съединени американски щати, само че доста малко клиенти я използваха.

4. Доказани във времето характерности: Надеждност във връзка с мощността

Според неофициалните конгреси и уебстраници на BMW E39, S62 V8 в M5 може елементарно да издържи 500 000 км с истинските съставни елементи. От друга страна, в случай че не се съблюдава верният график за техническо обслужване, моторът мъчно устоя даже 65 000 км при натоварванията и компликациите на високата мощ.

Performance: 0-96 км/ч 5,3 секунди
Максимална скорост: 250 км в час (300 км в час без ограничение)
Конски сили: 394 к.с.
Въртящ миг: 500 Нм
Разположение: Преден мотор, задвижване на задните колела

E39 M5 обаче има много впечатляващи индикатори.M5 изминава спринта от 0 до 60 мили/ч за 5,3 секунди – към момента доста добър резултат по днешните стандарти. При цялата тази продуктивност М5 към момента реализира порядъчен разход на гориво от 14 л/100 км – напълно не ужасно за състезателен седан с V8 мотор с естествено пълнене и механична скоростна кутия.

3. E39 M5 е колекционерско: Един от най-хубавите коли, правени в миналото

С всички оценки, които E39 M5 има – без значение дали са публични или неофициални – той се е трансформирал в много колекционерски автомобил. Въпреки че всички М5 са страхотни, множеството евентуални притежатели избират по-късните модели, които се продаваха сред 2001 и 2003 година

Средни пазарни стойности на използваните коли в Съединени американски щати
45 100 USD за модел от 2003 година 42 900 USD за модел от 2002 година
38 100 USD за модел от 2001 година 32 800 USD за модел от 2000 година

Друга причина, заради която М5 е толкоз колекционерски, е отличното качество на направата и дълголетието на модела. Освен това той е един от най-обичаните – в случай че не и най-обичаният – М-автомобил на всички времена. За благополучие на евентуалните колекционери, BMW е произвело над 20 000 бройки в цялата индустриална серия, тъй че на другите пазари за използвани коли по света има много бройки.

2. Опитът на притежателя: Всички обичат E39 M5

Въпреки че множеството притежатели на E39 M5 имат съвсем единствено похвали за автомобила, има няколко леки казуса, които си коства да бъдат маркирани. 

CarSurvey оповестява, че един от притежателите е имал автомобила в продължение на четири години и всички гумени елементи са се развалили, протекли са или са скърцали и е трябвало да бъдат заменени. 

Друг притежател показва, че е имал разнообразни проблеми – да вземем за пример освобождението на багажника не е работило, климатикът е имал електрически проблем и известна разяждане на задните порти – всички те са били ремонтирани в границите на гаранцията.

Въпреки че тези притежатели означават дефектите, те не престават да хвалят автомобила и неговото показване. Начинът, по който моторът пее при високи обороти, и съвсем безспирната мощ на V8 са опияняващи. Мнозина разясняват, че това е един от най-хубавите коли, които в миналото са имали.

1. Възможност за модификации: Море от аварийни елементи и благоприятни условия за тунинг

За E39 M5 съществува голяма общественост от производители на аварийни елементи. Наличните варианти и елементи могат да бъдат всевъзможни – от способи за коригиране на системата VANOS до прибавяне на наложително пълнене на мотора под формата на турбокомпресори или центробежни компресори.

С известността на E39 M5 доста притежатели усъвършенстват към този момент съществуващата формула с по-съвременни еквиваленти.

Повечето притежатели на M5 поддържат колите си в чудесно положение, само че има тунинг компании, които усъвършенстват E39 M5 напълно малко, като инсталират по-добър въздухозаборник, по-свободна изпускателна система, по-малко рестриктивен ECU и някои хубави джанти.

Evolve в Обединеното кралство в действителност предлага цели комплекти за възстановяване на отзивчивостта на мотора, създавайки съвременен E39 M5, който към момента наподобява и звучи фантастично.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР