През 1963 г. Джейн Уайлд научава, че нейният приятел Стивън

...
През 1963 г. Джейн Уайлд научава, че нейният приятел Стивън
Коментари Харесай

Джейн Хокинг, първата съпруга на Стивън Хокинг

През 1963 година Джейн Уайлд научава, че нейният другар Стивън Хокинг има заболяване на двигателните неврони. Лекарите споделят на 21-годишния юноша, че му остават най-вече две години живот. Но две години по-късно младите влюбени се женят – и се впускат в 30-годишен брак.

Тъй като заболяването на брачна половинка й се утежнява, Джейн се грижи както за него, по този начин и за трите им деца, до момента в който двойката не се развежда през 1995 година Решена да потвърди, че е освен това от брачната половинка на известен академик, тя се връща в учебно заведение – и изкарва докторска степен.

Това е малко известната история на Джейн Хокинг, някогашната брачна половинка на Стивън Хокинг.

 Stephen hawking and lucy hawking nasa 2008

Хокинг, показан от щерка му Люси, на лекцията във връзка 50-годишнината на НАСА

Джейн Уайлд е студентка в Лондон, когато се срещна с блестящия студент от Оксфорд Стивън Хокинг през 1962 година

Докато излизат дружно година по-късно, Хокинг получава диагнозата за ужасното си заболяване, което постепенно ще разбие нервите му и ще го парализира; лекарите предвиждат, че той няма да доживее до 25-ия си рожден ден.

Но Уайлд остава до Хокингс, вярвайки, че „ всичко е допустимо. Стивън ще се занимава с физика и ще си създадем прелестно семейство, да имаме хубава къща и да живеем щастливо до края на дните си. “

Всъщност двойката се дами през 1965 година, само че връзката им би трябвало да застане на назад във времето по отношение на университетските упоритости на Хокинг още през цялото време. Младоженците даже са на меден месец на конференция по физика в северната част на Ню Йорк.

Джейн Хокинг бързо се озова в сянката на брачна половинка си. До 1970 година Стивън стартира кариера на научен физик, а тя би трябвало да се грижи за него, както и отглежда двете им деца. „ Имах две дребни бебета, ръководех дома и гледах Стивън на цялостен работен ден: обличах го, къпех го, а той отхвърляше да приема помощ от различен за тези неща, с изключение на от мен “, споделя по-късно тя.

Години наред Стивън отхвърля да употребява инвалидна количка. „ Когато излизахме вън, бях със Стивън в една ръка, носех бебето в другата, а по-голямото тичаше до него. Беше малко безнадеждно, тъй като когато по-голямото хукнеше да бяга нанякъде, аз не можех да го пъдя. Така че сходно нещо направи живота много неосъществим. “

И още по-лошо, ученият отхвърля да приказва за здравословното си положение. „ Той в никакъв случай не приказва за това по какъв начин се усеща “, споделя някогашната брачна половинка на Стивън Хокинг. „ Той в никакъв случай няма да спомене заболяването си. Сякаш тя не съществува. “

Но все пак Джейн Хокинг се посвещава на брака си и частично поради революционните проучвания на брачна половинка си.

До 1979 година Джейн Хокинг има три деца и докторска степен по средновековна испанска лирика. Докторската степен дава на Хокинг еднаквост, обособена от нейния брак. Но заради домашните задължения докторантурата й лишава 12 години.

С този си научен триумф обаче Джейн към този момент има някаква форма на ризница, както тя изяснява: „ Радвах се, че го направих, тъй като това означаваше, че не съм просто брачна половинка, а имам какво да покажа като свое лично достижение през всичките тези години. Разбира се, имах децата като достижение, само че това не се броеша в Кеймбридж в тези дни. “

Но макар че следва личния си път, тя въпреки всичко се усеща недобре в брака си.

И скоро ще има още повече сътрудници. През 80-те години, до момента в който Стивън написа „ Кратка история на времето “, той се влюбва в една от медицинските си сестри. В същото време Джейн основава близки връзки с вдовец на име Джонатан Хелиър Джоунс. Така през 1995 година Стивън и Джейн се развеждат и в границите на 2 години и двамата влизат в брак отново; Стивън с неговата здравна сестра и Джейн на Джонатан.

Размишлявайки върху живота си с физика-теоретик в своите записки, Джейн Хокинг споделя, че една от най-важните й задания е „ да му споделя, че той не е Бог “.

Но двамата въпреки всичко съумяват да запазят близки връзки даже след развода си. Бившата двойка живее близо един до различен и се среща постоянно.

През 1999 година Джейн написа записки за връзката си със Стивън. „ Мислех, че е извънредно значимо да удостоверявам този живот със Стивън “, споделя тя. „ Не желаех някой да пристигна след 50 или 100 години и да стартира да си измисля за живота ни. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР