През 1912 г., почти веднага след потъването на Титаник, са

...
През 1912 г., почти веднага след потъването на Титаник, са
Коментари Харесай

Титаник е открит по време на тайна мисия на ВМС на САЩ: мълчат за това повече от 20 г.

През 1912 година, съвсем незабавно след потъването на Титаник, са направени опити останките и телата на починалите да бъдат издигнати на повърхността. Но по това време технологията за водолазите е била толкоз примитивна, че задачата е била обречена на неуспех.

В резултат на това останките на кораба са открити едвам през 1985 година по време на взаимна задача на тогавашния офицер от Военноморски сили на Съединени американски щати и океанограф Робърт Балард и френския океанограф Жан-Луи Мишел.

Интересното е, че това гмуркане няма нищо общо с Титаник, пише SciTechDaily. Всъщност американският флот търсел двете потънали подводници USS Scorpion и USS Thresher. Никой не знаел за това до 2008 година, когато Балард най-сетне съумя да опише историята си.

„ Военноморските сили най-сетне могат да приказват за това “, сподели Балард в шоу на National Geographic през 2008 година

USS Thresher потъва през април 1963 година, а USS Scorpion отива на дъното две години по-късно през май 1965 г. И двете нуклеарни подводници остават единствените, които американският флот в миналото е губил.

Военноморските сили се интересували от намирането на потъналите подводници, с цел да изяснят събитията на корабокрушението. Военните също разрешават на Балард да търси Титаник, само че единствено в случай че има време за това след откриването на подводниците. Мисията също трябвало да откри дали Съюз на съветските социалистически републики е забъркан в потъването на USS Scorpion и USS Thresher.

„ Не открихме доказателства за вреди от вражеско оръжие, които биха могли да потопят подводниците “, изясни тогавашният заместник-началник на военноморските интервенции за подводна война Роналд Тънман.

Останали 12 дни от задачата и Балард съумял да откри Титаник, откакто предположил, че корабът се е разцепил на две и е оставил диря от парчета след себе си.

„ Това съмнение избави нашата задача, то се оказа вярно “, добави Балард.

Според него Военноморските сили са били изнервени от обстоятелството, че обществеността може да се досети за какво специалистите всъщност претърсват океанското дъно.

„ Военноморските сили на Съединени американски щати не чакаха в действителност да намеря Титаник, тъй че се изнервиха доста от публичността, когато това се случи. Но хората бяха толкоз съсредоточени върху легендата за Титаник, че в никакъв случай не задаваха прекалено много въпроси “, заключи Балард.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР