През 1180 г. Япония води своята поредна гражданска война. Битката

...
През 1180 г. Япония води своята поредна гражданска война. Битката
Коментари Харесай

Битката Дан-но-ура и краят на 6-годишния император на Япония

През 1180 година Япония води своята поредна революция. Битката сред клановете Тайра и Манимото съумява да въвлече цялата страна в кръвопролития. А повода е решението на Таира Киюмори да сложи своя дребен внук Антоку на императорския престол. Най-вероятно е един от дребното владетели, които получават цялостната власт на 2-годишна възраст.

Решението не е изключително мъчно за взимане, император Такакура е похитен, а законният правоприемник Мочихито по този начин и не получава своето право да ръководи и вследствие на това стимулира клана Минамото да потърси правдивост върху острието на катаната. Политическата атмосфера се нажежава до война, която ще остане известна в японската история като Генпейската война.

В предишното кланът на Минамото също се е опитвал да завоюва политическото въздействие и да сложи свои лични фигури на основни постове в Япония. Бунтовниците бързо издигат собствен водач със доста по-сериозен опит от този на дребния внук – Минамото само че Йоритомо. Мочихито е задържан доста рано, въпреки и да се крие дълго в храма Бьодо-ин покрай Кьото. Будистите не съумяват да го защитят и след серия изтезания, Япония губи своя легален правоприемник. Минамото стартира да обикаля столицата и да търси съдружници. Това начинание не се оказва изключително мъчно. Повечето семейства към този момент са изморени от тиранията и бързо оказват помощ на Минамото да отблъсне самураите на Тайра.

През пролетта на 1881 година Тайра само че Кийомори умира от дълго боледуване, в това време Япония е застигната от сериозен апетит. Именно той слага пауза на военните дейности и продължава напролет на 1183 година След позорна загуба при борбата за Курикара, Тайра са принудени за следващ път да правят отстъпка, като се отдръпват в столицата и се подготвят за месечна блокада. Противникът още веднъж взима превес и кланът напуща бързо, взимайки със себе си и младия император. Остров Йошама се оказва положително леговище, най-малко до момента в който братът на Йоритомо – Йошитсуне не взема решение да нападне бежанците и да ги прогони от земята, принуждавайки ги да отплават.

Датата е 25 април 1185 година и едно от последните сражения ще се води в борбата за Дан-но-ура. Макар и оживелите от Тайра да са малобройни по отношение на идващите бойци на Минамото, множеството имали доста положителни знания за теченията в избраните региони на японското крайбрежие. Успехите им в плаването за известни, а тактиката им е повече от съвършена, затова възможностите за победа остават само и единствено във водната борба. Корабите бързо се разпределят на три флоти, до момента в който съперникът им взема решение да плава в една огромна маса. В началото на сражението се следи замяна на стрели. Тайра употребяват познанията си, с цел да вземат преимущество и благодарение на теченията бързо съумяват да обкръжат противниковите кораби.

С помощта на точните стрелци, корабите им бързо съкратяват отдалеченост, с цел да продължат сражението с мечове. За малко време Тайра стартират да отстраняват транспортен съд след транспортен съд и по всичко проличава, че ориста е на тяхна страна, само че тук идва огромният поврат. Победата била тяхна, до момента в който течението работило в тяхна изгода, малко по-късно същото се обърнало и пристигнал реда на Минамото. Още по-лошата вест е, че в разгара на борбата един от правилните генерали на Тайра – Тагучи Шигейоши взема решение да нападне в тил кораба, където се вози към този момент 6-годишния император Антоку.

В този миг всички противникови кораби насочили вниманието си към последния император, до момента в който генералът не разрешавал бягство или оттегляне. Корабът бързо губи надзор. Голяма част от моряците се самоубиват. Императорът бил удавен, с цел да се спести срама му и залавянето. С тази победа Йоритомо съумява да заслужи купата си на Шогун и с това да се трансформира в главен водач на Япония. Военната непоклатимост разрешава на клана да ръководи страната през идващия век и половина. Японците настояват, че теченията Шимоносеки държат духа на клана Тайра.

Заглавна фотография: By Unknown author – Unknown source, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=425111

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР