Превозвачите подготвят ефективни протестни действия на 27 април, които ще

...
Превозвачите подготвят ефективни протестни действия на 27 април, които ще
Коментари Харесай

Превозвачи готвят протести на 27 април, какви са исканията им

Превозвачите приготвят ефикасни протестни дейности на 27 април, които ще обзет градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Русе.

Това оповестиха на конференция през днешния ден уредниците

- Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз (БАСАТ), Българското обединяване на водачите, Европейски транспортен клъстер, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Камарата на автобусните превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България и Съюз на интернационалните превозвачи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Йордан Арабаджиев, ръководител на Съюза на интернационалните превозвачи, заключи настояванията, които са в три посоки .

На първо място

- унищожаване за 6-месечен интервал на биокомпонента, което ще докара до поевтиняване на горивата с към 10-15 ст. на литър за всеки български жител. От сектора упорстват за понижение на акциза на горивата с 50 % за интервал от 6 месеца, което ще докара до понижение на цените с към 0,33 лв. на литър за всеки български жител. Те обръщат внимание, че заради ограниченията, наложени против Русия, суровият нефт от сорта "Урал “ се търгува с 35 $ за барел по-евтино по отношение на сорта "Брент ", само че това по никакъв метод не поевтинява цената му в България.

Автобусни превозвачи сигнализират, че градските и междуселищни автобусни транспорти

от общинските и регионалните транспортни схеми се правят главно с рейсове на различно гориво-метан, а цената на този тип гориво е увеличена с към 200% по отношение на цените от 2019 година За да се подсигурява придвижването на българските жители с рейсове, е належащо страната да обезпечи средства, с цел да изплати в цялостен размер законово полагащите се дотации за транспортите по градски автобусни линии и линии в едва обитаемоте планински и гранични региони, както и обезщетенията, планувани за избрани категории жители, ползващи преференциални цени за своето пътешестване, оферират превозвачите. Според тях се постанова незабавна смяна в нормативната база, с която да се разшири обсегът на субсидираните междуселищни транспорти.

На второ място от сектора изрично

"не поддържат модела на връзка с Министерство на регионалното развитие и отхвърлят да вземат участие в следващата операция на българското общество, че превозвачите не желаят да заплащат за използването на пътната мрежа ". "Икономическата логичност, че който разрушава повече, заплаща повече, е изцяло приложена в сегашния миг, тъй като смисълът ѝ е транспортните средства с по-голяма обща маса да заплащат повече, в сравнение с леките коли, което е реалност и сега. Това обаче не значи, че от 85 000 транспортни средства би трябвало да се съберат повече пари, в сравнение с от 4 000 000 леки автомобила ", разяснява Йордан Арабаджиев. Според него липсва какъвто и да било стопански разбор, въз основа на който да се дефинират тези цени.

"Не поддържаме и предлагането всички второстепенните пътища да бъдат таксувани.

Подобно нещо не съществува в нито една европейска страна ", споделиха още от сектора. Те упорстват и за бистрота и отчетност при функциониращата в България тол система, която да е обществено притежание на всички български жители, както и въвеждане на механизъм, посредством който директният трафик и задграничните превозвачи да имат по-голяма тежест при заплащането на тол такси, като им се забрани да употребяват второстепенните пътища.

Вследствие на пандемията от COVID-19, Пакета за подвижност I, високите цени на горивата и рецесията с войната в Украйна ,

превозвачите са изправени пред непрекъснатата опасност от прекратяване на транспортите и доставките и заради неналичието на съответна политика и дейно подкрепяне от страна на държавното управление към бранша, обобщиха от сектора проблемите си. Според тях всички европейски страни са подхванали незабавни ограничения за облекчение на изискванията, при които работят локалните превозвачи, осигурявайки им навременно подкрепяне.

Според българските превозвачи към сегашния миг обаче българското държавно управление не е основало никакви съответни ограничения

за справяне с високите цени на горивата или, в случай че има такива, не са осезаеми за нас, като консуматори на тези артикули. Те споделиха, че през последните два месеца са създали редица съответни оферти до държавните институции в България и са взели участие в голям брой полемики, свързани с нуждата от бързи и съответни ограничения, касаещи директно въздействието върху автомобилния транспорт на всички посочени фактори, като досега резултат от всичко това няма. Именно това безучастие ги принуждава да пристъпят към крайната мярка на ефикасен митинг.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР