Превозвачът е действал без уведомяване на Автомобилна администрация“ за курса

...
Превозвачът е действал без уведомяване на Автомобилна администрация“ за курса
Коментари Харесай

Сотир Цацаров за катастрофата край Своге: Превозвачът е действал без уведомяване на „Автомобилна администрация“ за курса на случаен превоз

„ Превозвачът е работил без известяван на „ Автомобилна администрация “ за курса на инцидентен транспорт. Той е комерсиално сдружение, в което има двама съдружници, които на процедура ръководят и рейсовете. И в съответния случай лидерът е точно един от съдружниците “, Това сподели основният прокурор на брифинг след изключителна среща в Министерски съвет по отношение на тежката злополука край Своге.

Прокуратурата ще проверява вчерашната тежка автобусна злополука край Своге в три посоки: дейностите на водача, отговорностите на транспортната компания и положението на пътя.

Автобусът, който катастрофира край Своге, е бил без постоянен механически обзор, сподели още Цацаров.

Той уточни, че рейсът е 37 локален и е въведен в употреба на 17 август 2001 година „ Той е минал финален годишен механически обзор на 5 февруари 2018 година С оглед настоящата нормативна уредба рейсът предстои на обзор на всеки шест месеца. Следователно би трябвало да е минал механически обзор на 5 август 2018 година Но подобен няма. Към момента на произшествието рейсът е бил без постоянен механически обзор “, изясни основният прокурор. По време на случая лидерът не е използвал алкохол или други упойващи субстанции.

Главният прокурор уточни, че лидерът сега се намира в болнично заведение и е назначена съдебно-медицинска експертиза за неговото положение. „ Той има С категория от 1977 година, а от 1991 година е професионален водач и има всички вероятни други категории. До момента има издадени от КАТ 2 наказателни постановления за нарушавания и 7 фиша -два от тях са за ръководство на МПС без колани, за погрешно паркиране и прочие няма каквито и да е наказания за ръководство на МПС след приложимост на алкохол. Незабавно след произшествието от него са взети проби, няма приложимост на алкохол и други упойващи субстанции “, изясни основният прокурор.

Цацаров посочи, че от на следващия ден следствието се разпорежда на Националната следствена работа, с цел да се обезпечи нужният капацитет и нужният екип по следствието.

Получени са три сигнала, че на пътя край Своге, където катастрофира рейсът, би трябвало замяна на асфалта, само че ограничения не са подхванати, сподели още Цацаров. „ Имаме данни от началника на районно управление (на МВР) – Своге, който е изпратил 3 сигнални писма до АПИ и до всички други органи, които са свързани с нуждата от обезопасяване на няколко пътни сектора в съответното трасе, в това число и там, където е станало произшествието. В сигналите се показва, че би трябвало незабавно обезопасяване на сектора и към този миг не са подхванати ограничения за замяна на асфалтовото покритие. В едно от писмата от 27 ноември 2017 година се показва следното: „ От началото на 2017 година в този сектор са настъпили 6 ПТП-та с един умрял и шестима ранени.

Въпреки въведеното ограничаване за придвижване от 40 км./ч. и вземане предвид на водачите с него, заради неприятното сцепление с асфалтовото покритие водачите губят надзор, навлизат в насрещното платно и осъществят произшествия. Ще проверим метода на ремонта на съответния пътен сектор “. Ще проверим цялата документи и цялата процедура по паспортизацията на пътя след осъществяването му като подобен с чудесно качество, както и всички сигнали с дейности на АПИ и дейности на съответния реализатор “, изясни Цацаров.

Той уточни, че ограничаването от 40 км./ч. е било сложено вследствие на установените нарушавания на асфалтовата завивка. „ Както и вследствие на това, че АПИ е подхванала дейности, които са свързани с условия към изпълнителя да реализира нужния ремонт в границите на гаранционния период и заради неосъществяването му се е наложило слагането на знака за ограничаване. Предстои условие на цялата документи в тази тенденция от АПИ и Министерство на регионалното развитие –искаме договорът за осъществяване, приемането на пътя и паспортизацията му, която явно не дава отговор на действителното му положение и последващите дейности “, разяснява Цацаров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР