Престъпността, свързана с криптовалути, достигна най-високата си стойност от 14

...
Престъпността, свързана с криптовалути, достигна най-високата си стойност от 14
Коментари Харесай

Престъпността с криптовалути достигна рекордна стойност през 2021 г.

Престъпността, обвързвана с криптовалути, доближи най-високата си стойност от 14 милиарда $ през 2021 година, оповести в четвъртък блокчейн анализаторската компания Chainalysis, съобщи Рйтерс.

Тази рекордна по мярка престъпност с криптовалути идва в миг, когато редица регулаторни органи по света приканват за повече пълномощия над бързоразвиващия се бранш на цифровите валути.

В отчета на Chainalysis се показва, че криптовалутите, получени от адреси на цифрови портфейли, свързани с противозаконна активност, в това число измами, пазари на тъмни мрежи и откупи, са нарастнали през 2021 година с 80% по отношение на година по-рано, въпрки че активността съставлява единствено 0,15% от общия размер на крипто транзакции - най-ниския до момента.

Общият размер набъбна до 15,8 трилиона $ през 2021 година, което е над пет пъти повече по отношение на година по-рано, заяви основаната в Съединени американски щати Chainalysis. Дигиталните активи, от биткойн до така наречен NFT токени, набраха голяма известност през 2021 година на фона на засилен интерес към тях от страна на институционални вложители и огромни компании.

Те бяха привлечени от обещанието за бързи облаги, рекламирани от поддръжниците на криптовалути, както и от очакванията, че биткойн и другите криптовалути оферират отбрана против растящата инфлация. Криптовалутите обаче към момента подлежат на нееднакво контролиране, оставяйки вложителите да прибягват в известна степен до незаконни интервенции.

Финансовите надзорни органи и политиците от Вашингтон до Франкфурт се тормозят от потреблението на криптовалути за пране на пари, като някои упорстват законодателите да дават на тези органи по-големи пълномощия над промишлеността, отбелязва Ройтерс.

" Престъпната корист с криптовалута основава големи спънки за продължаващото им разбиране, усилва вероятността от налагане на ограничавания от държавните управления и най-лошото - почтени хора по света падат тяхна жертва ", уточни Chainalysis.

Общата кражба на криптовалута набъбна над пет пъти от 2020 година, като предходната година бяха откраднати цифрови валути на стойност към 3,2 милиарда $. Около 2,2 милиарда $ от тези средства, или към 72% от общия брой, са откраднати от уеб сайтове на така наречен " децентрализирани финанси " - DeFi. Децентрализираните финанси е форма на финансови взаимоотношения без присъединяване на обичайните финансови медиатори, основана на блокчейн технологиите.

Измами в платформите DeFi - където разработчици основават подправени капиталови благоприятни условия, преди да изчезнат с парите на вложителите - доближиха 7,8 милиарда $, или скок 82% по отношение на година по-рано, добавя Chainalysis.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР