Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че не вярва,

...
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че не вярва,
Коментари Харесай

В Русия: Турция не се опитва да гради нова Османска империя

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков сподели, че не има вяра, че Турция се пробва да построи нова Османска империя , оповестява ТАСС.

" Новата Османска империя - няма такова нещо, няма да се съглася с вас ", сподели той, разяснявайки в изявление за RTVI репликата на водещата за " нова версия на Османската империя ".

Говорителят на Кремъл добави, че в този случай " концепцията за духовното единение на тюркския свят е доста известна в Турция ".

" Наистина има културна, историческа общественост на тюркския свят. Държавите от Централна Азия, даже нашите републики на Руската федерация - татари, башкири - да, те имат обща история с турците: това е езикова история, и културни, и общи обичаи. Следователно това не е нищо ужасно ", изяснява Песков.

Според него в Турция има и националистически настроени сили , които желаят да трансфорат културния афинитет и единството в освен това.

" Но, популярност Богу, не са толкоз доста тези националисти , те не са болшинство, макар че не престават да упорстват за концепцията си за основаване на " Велик Туран ". Те не споделят " Османска империя ", споделят " Велики Туран ".

В същото време той означи, че националистите " са на всички места, това по предписание е доста постоянен фланг на политическата сцена на всяка страна ", само че нормално са сдържани от ръководещите. Сегашните управляващи схващат, че в случай че пуснат на воля тези националисти, това няма да се хареса на сътрудниците ".

Песков припомня за " топлите, даже другарски връзки " сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. " Това, макар съществуването на различия, им разрешава да се съберат в най-острите моменти и да решат най-трудните проблеми. Това се е случвало нееднократно, това се отнасяше и за Сирия и за трагичните моменти от близкото минало на нашите двустранни връзки. Но въпреки всичко беше допустимо да се реализира спокойно, градивно решение ".

Нивото на икономическо съдействие сред Русия и Турция е застраховка против политически разтърсвания .

Говорителят на Кремъл назова " циментираща връзка " обстановката, когато сътрудниците " са заинтригувани да не разхлабят нищо в двустранните връзки ". Затова, продължи той, няма нищо неприятно турските компании да влязат в Грузия и да засилят въздействието си . " Това е всекидневно съревнование, то е на всички места, непрекъснато ".

Така той отговори на въпроса дали Москва не се тормози от обстоятелството, че Турция прави икономическа агресия , в това число по отношение на някогашните сътрудници на Русия в Съюз на съветските социалистически републики. Той признава, че Анкара има мощни компании в редица промишлености .

" Турция в действителност е развила световно конкурентни компании и в случай че са по-силни, печелят място на пазара. И, несъмнено, икономическата агресия оказва въздействие върху равнището на политическите връзки по един или различен метод ".

" Въпреки съществуването на избрани несъгласия, Турция е наш доста значим комшия, Турция е наш сътрудник в доста значими, огромни планове в търговско-икономическото съдействие ", сподели представителят на Кремъл.

" Турция е наш сътрудник в доста районни спорове , в процеса на разрешаване на доста районни спорове. Ние взаимодействаме по Сирия, това е комплицирано взаимоотношение, от време на време доста мъчно. Но все пак всякога съумяваме да намерим взаимно допустими решения ".

Той добави, че Москва и Анкара си взаимодействат и по въпросите на азербайджанско-арменския спор , по наблюдаване на обстановката в някогашната конфликтна зона.
 Ердоган в Москва: Путин приветства компромисите сред Турция и Русия
Ердоган в Москва: Путин приветства компромисите сред Турция и Русия

" Преговорите от време на време са сложни, само че с краен позитивен резултат "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР