Пресконференцията бе по повод на декларация от групата на ГЕРБ

...
Пресконференцията бе по повод на декларация от групата на ГЕРБ
Коментари Харесай

Пламен Андреев към Демократична България: Навлизате във води, в които бъркате в джоба на бизнеса във Варна!


Пресконференцията бе във връзка на декларация от групата на ГЕРБ в Общинския съвет, в която се настояваше десните да поемат своята отговорност за презастрояването на Варна.

По този мотив през вчерашния ден Васко Василев – ръководител на ДСБ-Варна и Нелко Начев – ръководител на ДА,България-Варна, излязоха с позиция, част от която гласи:

" Общият организационен проект не е партийно мероприятие. Политическите партии, показани в Общинския съвет могат единствено да заявят воля да поддържат или отхвърлят посредством гласоподаване смяната на Общ устройствен план. Имате нашите уверения, че Демократична България би подкрепила всяка смяна, която ще докара до запазване и позитивно развиване на естествената градска среда във Варна. Ние, упорито пожелаваме от Вас неотложно да насочите вниманието си към казуса с презастрояването на града и да предприемете незабавни дейности за ликвидирането на аргументите за него! "

От Демократична България обаче отхвърлиха да вземат участие в инициираната от съветниците от ГЕРБ-Варна експертна среща по тематиката. 

По мотив изказванията на ДСБ и Да-България Пламен Андреев сподели следното:

" В сферата на обществената политика и теориите са мощни левите, тук би трябвало десните малко по-грамотно и техничарски да разсъждават по тези проблеми. 

Дълго време беше подготвян Общ устройствен план. В пореиода до 2020 година има доста територии в града, които било поради реставрация, било поради различен тип благосъстоятелност, са частни. Техните притежатели са влезнали в диалози с някакви бизнесмени. Тези бизнесмени от своя страна са си създали сметката да платят на притежателите, с цел да си купят даден терен при съответните параметри на съответния Общ устройствен план. Не си ли давате сметка, че навлизате в едни води, в които не просто засягате ползи, а бъркате в джоба на целия предприемачески бизнес.

Ако някой ме пита дали някъде би трябвало да има небостъргач, аз ще кажа, че не съм проектант, да се събере Камерата на архитектите и тя да взема решение. Ако ми кажете, че на мястото на сградата на Община Варна би трябвало да построим библиотека, евентуално ще се съглася, че ще е хубаво. Но Варна има доста дадености, които би трябвало да се отчетат. Тя е общо взето затворен град. Варна няма посока за развиване. В момента една от водещите концепции за София, е уплътняване на градските територии било със застрояване на остарели индустриални здания, било с реорганизация на някакви нискоетажни квартали. Това е град. Който желае гледка или чист въздух да върви в " Аспарухово " или Галата, в Банкя и т. н

В града постройките са високи. Не споделям, че би трябвало да бъдат небостъргачи. Бях във Вашингтон скоро, превъзходен град. Всичко е до 7 етажа. Но ние би трябвало да мислим за развиването на Варна като град. Няма по какъв начин вашата партия да има визия какъв брой канали, какъв брой води има, има ВиК за тая работа. За тока си има Енерго. Те си дават наставления и ние, баламите преприемачи, ги изпълняваме.

За един план инвестицията в инфраструктурата стига до 500 000 лева За " Бриз ", да вземем за пример, един кмет, с който аз карах първа серия на този филм, през 2005 година наложи възбрана. Забраната се отнасяше за осъществяване на регулационните проекти, за създаване на улиците, за създаване на трафопостовете и ВиК системата. Забраната мина, улиците ги направиха бизнесмените, трафопостовете и помпените станции ги направиха бизнесмените... " Бриз " се застроява, тъй като възбраната има един избран период, само че в този период е трябвало страната да извърши тези инфраструктурни мероприятия. А тя не ги е направила. Аз мисля, че процесите, които се развиват в града не са партийна работа и в случай че някой е имал искания към Общ устройствен план да ги е споделил, когато му е било времето. 

Нямам директен интерес към нито една от тематиките, нямам съответни обекти. Но в никакъв случай не съм си разрешавал да строя в Морската градина. По морални съображения. Питал съм някогашния дълготраен кмет за какво позволи строителство в Морската градина? Като го е позволил, му споделих, да направи един квартал, че да има улично осветяване, да има сметоизвозване и всичко, от което се нуждае един квартал. Сега има тук там къща, тук там клуб, надзор на влизане и комплициране на проблемите. Сега в случай че тръгнем да разсъждаваме в тая посока ще се получи същото, не е конкретизирано от вас това презастрояване за къде се отнася. 

" Възраждане ", " Владиславово " ще се застрояват - хората желаят нискобюджетни жилища, ще ги купуват, няма неприятно. Дали би трябвало да се строи на някогашния Шах дом е публичен въпрос, обществен, не е почнал, не е осъществено примерно като Подробен устройствен план и така нататък На мен по никакъв начин не ми харесва " Симфонията " на пилоните, само че представяте ли си до една 15-етажна постройка да изниква 5-етажна, след това една на 15, една на 5... Така ще ви харесва ли града?! Ако е било казано преди време да е 5, с две ръце се подписвам, само че към този момент е почнал различен развой... Много елементарно се постанова възбрана. Ако притискате кмета, той ще я наложи, от което ще изгубят и кметът, и общината, и налозите, и бюджета... Моля ви да мислите и за жителите, и за бизнеса, и за нещата, които към този момент са се случили. Ще се сътвори доста огромен проблем, в случай че тръгнем на общи учредения да споделяме: Няма да строим към този момент там! “, сподели Пламен Андреев.

След коментара му Василев съобщи, че би трябвало решение по отношение на смяната в Общ устройствен план да бъде взето от специалистите, а не от политиците.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР