Препоръчваме да опитате тази невероятна разядка Мухлама, най-добре с домашно

...
Препоръчваме да опитате тази невероятна разядка Мухлама, най-добре с домашно
Коментари Харесай

Мухлама по турски

Препоръчваме да опитате тази невероятна разядка Мухлама, най-добре с домашно хрупкаво хлебче или брускети

Необходими Продукти

● кашкавал - 220 грама, турски или по желание
● царевичен грис - 4 с.л. с връх
● краве масло - 65 г
● вода - 1 ч.ч. (или 50/50 прясно мляко/вода)
● сол - по избор

за поръсване


● канела
● стафиди
● орехи

Начин на подготвяне

Мухлама е луксозна турска разядка, която скърбя, че не съм познавала по-рано. Толкова лесна за подготвяне и толкоз вкусна, че надали има някой, на който не би се понравила - въпреки всичко българина си обича кашкавала и всичко що е направено с него.

Прекрасно би било за Мухлама да се употребява турския кашкавал, който става на конци, само че си имаме и български с сходни качества. Дори може да се опитва и с по-модерни сирена, като Гауда, Грюер и Чедър стига да не са доста зрели и твърди.

От италианските подобаващи биха били Проволоне и от по-зрялата моцарела, която се употребява за пица. Ементалът също е подобаващ като текстура, само че пък не го предлагам, поради особения усет, който не се връзва с тази луксозна разядка.

За да си приготвите Мухлама, разтопете маслото на сдържан огън, с цел да не загаря. Използвайте като съд или тиган с дебело дъно, или истинския турски съд с две дръжки, от който идва и името на разядката.

Запържете в маслото царевичния грис като бъркате непрекъснато. Достатъчно е да ви замирише прелестно и е подготвен, не е нужно да го чакате да покафенява.

Налейте последователно водичката (за по-лесно може да я загреете предварително) и бъркайте до гладка примес. Тук е моментът да посолите, в случай че кашкавалът, който употребявате не е доста солен.

Варете за малко до втвърдяване и тогава сипете настъргания кашкавал и бъркайте, до момента в който се разтопи и стане гладка, разтеглива маса.

Пропорциите на царевично брашно и кашкавал могат да варират и съгласно усета ви.

Най-добре е Мухламата да се сервира топла, преди да е стегнал кашкавалът, с цел да се топва в нея късче самун, хрупкави крекери и препечени филийки.

Ако се подготвя в истинския съд с две дръжки, се сервира непосредствено в него на трапезата, а в случай че е в тиган, може да се трансферира в глинена купичка.

В достоверния си вид, Мухлама се поръсва с канела, само че за тези като мен, които не я обичат изключително, доста би подхождало да се гарнира с орехови ядки и стафиди.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР