Премиерите на Северна Македония и Албания -Заев и Рама и

...
Премиерите на Северна Македония и Албания -Заев и Рама и
Коментари Харесай

Заев, Вучич и Рама без Тачи в Охрид. Какво наистина се случва?

Премиерите на Северна Македония и Албания -Заев и Рама и президентът на Сърбия Вучич на тристранна среща нощес утвърдиха декларацията за съдействие , се споделя в известие на държавното управление в Скопие. Тристранната намира се състоя в навечерието на днешната среща с други водачи на Западните Балкан.
Премиерът Зоран Заев, дружно със сръбския президент Александър Вучич и албанския министър председател Еди Рама обсъждиха и утвърдиха декларацията със лист на целите и ограниченията за възстановяване на районното съдействие. Декларацията е призната след предходната им взаимна среща в Нови Сад.
Основата на декларацията е ангажимент за съдействие и унищожаване на всички спънки пред свободното придвижване на хора, артикули, услуги и капитали, като принос за жителите на всички страни в района за реализиране на обща последна цел - пълноправно участие в Европейски Съюз.
Ангажиментът за усилване на съдействието въз основа на взаимно признатата декларация се чака да обезпечи взаимен митнически надзор на граничните пунктове, взаимно съдействие във връзка с фитосанитарния надзор, както и свободно придвижване на жителите в трите страни единствено с персонални карти.
Декларацията афишира благоприятни условия за отворен пазар и достъп до бизнес начинания в района, без значение от това къде са основани фирмите, основаване на нови работни места и поощряване на общия капацитет за напредък. Тази самодейност отваря огромни благоприятни условия за младежите да опознаят европейския модел за използване на стандартите на Европейски Съюз предвид на икономическия напредък на страните от Западните Балкани и цялостната демократична промяна.
Снощи към министър председателите Заев и Рама и президентът Вучич се причислиха ръководителя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министъра на стопанската система за Черна гора Драгица Секулич по време на вечеря, проведена от премиера Зоран Заев.
След това се планува пленарна сесия на водачите на страните от Западните Балкани с представители на Европейския съюз, Съвета за районно съдействие, Световната банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка и взаимна конференция.
Без Тачи в Охрид и без поддръжка на Косово за " Малкия Шенген "
Косовският президент Хашим Тачи разгласи във Фейсбук, че е отказал да участва на срещата на върха в Охрид, заявявайки, че Косово не желае да размени своята евроатлантическа вероятност с каквато и да е районна самодейност, оповестява Танюг.
Той сподели още, че на първата среща на върха за тази нова районна самодейност Сърбия „ съзнателно е пренебрегнала Косово “.
Според Тачи тази районна самодейност е " безсмислена ", до момента в който Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят независимостта на Косово.
„ Ние сме ангажирани с превъзмогването на актуалните спънки посредством разговор и взаимно признание. Само откакто това се случи, ще станем част от такива районни начинания като равноправна страна “, написа Тачи, представен от БГНЕС.
Deutsche Welle: Какво се случва в действителност? Балканското знамение: Трите държави- Северна Македония, Албания и Сърбия, се схващат доста добре. Има протегната ръка даже към Косово.
100 % мита
Сътрудничеството или „ свързаността “, както го назовават специалистите от Европейски Съюз, би било потребно за Балканите. Камиони чакат дни наред на граничните пунктове, когато транспортират артикули от конкурентна страна. Митническите и административните бариери отделят дребните пазари от съседите. Косово вкара за артикули от Сърбия невиждани в света 100% мита. За почиващите, изключително през лятото, думата „ промяна ” звучи ужасно, когато става дума за промяна на чиновниците на граничните пунктове – наложително се чака най-малко час. От икономическа позиция това е съвсем съдбовно. За вложителите дребните страни с ниска покупателна дарба не са забавни. Те самите пък не са подготвени да изнасят продукция на огромни пазари.
В конкуренцията за Европейски Съюз балканските страни неведнъж се препъваха една друга. Сега наподобява желаят да вървят ръка за ръка. През октомври тази година в сръбския град Нови Сад президент на Сърбия Александър Вучич и министър председателите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев взаимно формулираха задачата на Балканите да вкарат " четири свободи ": независимост на придвижване на капитали, артикули, хора и услуги. Нарекоха го условно „ Мини Шенген “, пътуването през който би трябвало да става без паспорт, единствено с персонална карта. Идеите ще бъдат конкретизирани в неделя и би трябвало да станат действителност през 2021 година
Балкански „ мини Европейски Съюз ”?
Но Балканите не биха били Балкани, в случай че дяволът не е прикрит в детайлите.
Тримата нови другари със своите граници съвсем изцяло обкръжават четвърта страна – Косово. Пътуването без паспорти от Сърбия към Албания, както разгласи Вучич, ще става по обходни пътища, до момента в който не бъде включена и страната, която Сърбия отхвърля да признае.
Много от проблемите, които би трябвало да бъдат решени в границите на балканския „ Мини Европейски Съюз ” в границите на тежкия разговор сред Белград и Прищина са или доста противоречиви, или решени на доктрина, само че не осъществени на процедура. Такъв е, да вземем за пример, взаимното признание на дипломати. Как шест страни ще съумеят да реализират нещо, което не направиха две, към този момент остава мистерия.
Дори заветният митнически съюз, в случай че се вгледаме деликатно, е изправен пред мъчно преодолими трудности. Още преди Косово да вкара астрономически високи наказания за сръбските артикули имаше опасения, че Сърбия със своето икономическо предимство може да унищожи леко процъфтяващия предприемачески климат в Косово. Бъдещият министър председател Албин Курти от години получава гласове поради настояването за цялостен протест на сръбските артикули. По-богатата Черна гора още веднъж се опасява от евтина конкуренция от Сърбия.
Не е ясно и по какъв начин митническият съюз ще действа паралелно със съглашението за безмитна търговия, което Сърбия неотдавна подписа с Евразийския стопански съюз. Трябва ли в бъдеще всички балкански страни да имат свободна търговия с Русия, Киргизстан или Армения? И по какъв начин Евразийската зона за свободна търговия ще работи със Споразумението за стабилизиране и асоцииране, който всички балкански страни са сключили с Европейски Съюз?
Нерешимият проблем Косово
Ключова за „ Балканския Европейски Съюз ” е новата ос Белград – Тирана. С инсценираното преди 3 година „ историческо помиряване ” сред сърби и албанци Вучич и Рама завоюваха преимущество.
Двете страни нямаха съвсем никакви проблеми и нямаха потребност от помиряване, само че в случай че „ сърбите “ и „ албанците “ се спогодят, нерешеният проблем с Косово може стигне до там с Тирана да се договаря по-лесно, в сравнение с с Прищина.
Рама, който се възприема като „ президент на всички албанци ”, приема с удоволствие препоръчаната му управителна роля.
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев има интерес да играе тази игра поради плесницата, която страната му получи от Европейски Съюз през октомври. От друга страна, би трябвало да е сигурен, че Белград и Тирана няма да реализират съглашение за негова сметка, тъй че да могат да получат позиция за договаряния за албанското население в страната му.
Чудеса рядко се случват, освен на Балканите. Но в случай че въпреки всичко се случи знамение, зад това нормално се крие нещо друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР