Премиерите на Нидерландия и Люксембург Марк Рюте и Ксавие Бетел

...
Премиерите на Нидерландия и Люксембург Марк Рюте и Ксавие Бетел
Коментари Харесай

Премиерите на Нидерландия и Люксембург обсъдиха с Вучич напрежението в Косово

Премиерите на Нидерландия и Люксембург Марк Рюте и Ксавие Бетел се срещнаха нощес в Белград със сръбския президент Александър Вучич, с който разискаха укрепването на съдействието с Европейския съюз, двустранните връзки, както и напрежението в Косово, съобщи белградската организация Бета и Българска телеграфна агенция.

„ Дойдохме дружно, с цел да укрепим връзките на Европейски Съюз със Сърбия, както и двустранните връзки. Важно е да има непоклатимост и съдействие “, сподели Рюте на взаимна конференция със сръбския президент.

Той добави, че напрежението в Косово, както и насилието против жители и медии, провокират терзание.

„ Стъпките към понижаване на напрежението и нормализацията на връзките (между Белград и Прищина) са основни освен за Сърбия и Косово, само че и за по-широкия район “, сподели нидерландският министър председател, който е на първото си посещаване в Белград.

Косовските сърби в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са болшинство, започнаха ежедневни митинги от 26 май пред общинските здания. Те стачкуват против албанските кметове в тези общини, които бяха определени на локалните избори с изборна интензивност от 3,5 на 100, защото сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, в които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Рюте означи, че постоянните връзки в Европа са значими и на фона на войната в Украйна.

Бетел повтори, че е значимо намаляването на напрежението в Косово и че това е в интерес за всички, в това число и за Европейски Съюз.

„ Обещах, че Сърбия ще даде всичко от себе си, с цел да резервира мира и стабилността и в никакъв случай не съм се възползвал, даже в този случай, да упреквам някого от района за каквото и да било “, сподели Вучич, представен от сръбската социална телевизия РТС.

Напрежението сред Сърбия и нейната тогавашна област не стихва, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Белград не признава.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР