Промените в Закона за хазарта, с които се въвежда забрана

...
Промените в Закона за хазарта, с които се въвежда забрана
Коментари Харесай

Законът за хазарта е обнародван в Държавен вестник, влиза в сила на 17 май

Промените в Закона за хазарта, с които се вкарва възбрана за рекламата на хазарт в медиите, към този момент са факт. Ден, откакто стана ясно, че президентът Румен Радев няма да наложи несъгласие върху текстовете, те са обнародвани в Държавен вестник.

 

Новите правила ще влязат в действие от петък – 17 май. Техни създатели са депутатите Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС).

 

Припомняме, че народните представители дефинитивно не разрешиха рекламата на хазарт в медиите в последния работен ден на 49-ото Народно заседание.

Промените в Закона за
хазарта бяха признати с цялостно болшинство, макар че сред първо и второ четене редица медии, хазартни оператори, спортни клубове и други бизнеси реагираха със серия мнения срещу възбраната на хазартна реклама и показаха мнение, че планът не би трябвало да бъде одобряван в този момент, а първо да има публично разискване.

Депутатите взеха решение да позволен единствено така наречен външна реклама върху билбордове, само че те пък би трябвало да бъдат на разстояние не по-малко от 300 метра от учебни заведения, детски градини, университети.

Хазартните оператори могат да се популяризират и върху своите зали, както и върху спортни уреди и спортна екипировка, като се изключи такава за деца.

Със същия закон в преходните и заключителни разпореждания депутатите вмъкнаха нулев Данък добавена стойност ставка за брашното и хляба, както и таван на надценката за хляба от 15 на 100.

Законопроектът е на ГЕРБ и Движение за права и свободи и бе импортиран в последните дни от 49-ото Народно заседание от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ).

 

За два дни той мина на първо четене през бюджетната комисия и гласуван в пленарната зала. Именно поради него се свика изключително съвещание на комисията по бюджет и финанси, с цел да може измененията в Закона за хазарта да се гласоподават и на второ четене преди депутатите да излязат в избирателен отпуск.

В началото на април в Народното събрание беше импортиран подобен законопроект от " Възраждане ", в който още веднъж се предвиждаше възбрана на рекламата за
хазарт. Тогава текстовете бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Срещу мярката се оповестиха медии, спортни клубове и даже спортното министерство. Въпреки това текстовете бяха признати, че даже и със засилени рестрикции - към този момент
хазартни игри не могат да се популяризират в медиите, покрай образователни заведения и върху здания, като за нарушителите са планувани санкции в размер до 30 хиляди лв..

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР