Премиерата ще бъде в навечерието на гастрола с шоуто Огънят

...
Премиерата ще бъде в навечерието на гастрола с шоуто Огънят
Коментари Харесай

Български екип снима филм за Мустафа Ердоган

Премиерата ще бъде в навечерието на гастрола с шоуто „ Огънят на Анадола “ в София и Варна през декември

Как се основава театър, който се играе повече от 30 години и попада в книгата на върховете „ Гинес “? Как съхраняваш традицията и ловко я предаваш на днешните генерации?

Журналистът Георги Тошев и режисьора Антон Барулова-Михайлова снимат документален филм за феномена – шоуто „ Огънят на Анадола “, което е играна на всички континенти по света и на необикновени места като Айфеловата кула и пирамидите в Египет. През спектакъла за 30 години са минали към 6000 танцьори от разнообразни националности.

„ Огънят на Анадола “ е вписан в книгата за върхове „ Гинес “ като „ най-динамичното танцово шоу “.

Как е измерена скоростта, с която играят танцьорите? Отговорът от кино лентата на Георги Тошев и Антония Барулова – Михайлова. Двамата наблюдават дългия път на новите попълнения в трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган – от дребните градчета на Турция до огромните международни подиуми. Екипът открива и потомци на български турци като Дениз, който към този момент е солист. Родителите му са родени в България, само че се реалокират в Истанбул. Той се ражда в най-големия град на Турция и от дребен мечтае да бъде част от трупата на Ердоган.

 

„ Голямо въздействие върху нас оказаха нашите преподаватели, които са от по-старата генерация танцьори. Повечето от нас, сегашните участници сме част от тази трупа  от деца и въздействието е огромно, тъй като сме ги гледали в спектакли, а по-късно те са ни преподавали. Лека по лека щафетата се предава, танцьорите от остарялата генерация стартират да преподават, а ние започваме да поемаме сцената, както и след нас ще дойдат тези, които ще обучим ние “, споделя 23-годишният Дениз. За него завръщането в България е изключително прочувствено със спектакъла, тъй като той се усеща на половина и българин. 

Във кино лентата се споделя и трагичната история към последното земетресение в Турция, което визира доста хора. Сред тях са и фамилии на танцьори от спектакъла. Тогава Мустафа Ердоган взема решение да обикаля страната с трупата и дава благотворителни представления. Всички средства се подаряват на потърпевшите.

 

„ Тази огромен покруса засегна нас, както засегна цялата ни страна. Имаме академия и възпитаници в засегнатия регион, Антеп. Слава Богу академията ни не се срути. Превърнахме академията ни в пункт за събиране на помощи. Всички ние посетихме засегнатите региони. Обиколихме селата. Раздадохме помощи. Приходите от турнето ни след нещастието, съветското ни турне, напълно бяха дарени за помощ на популацията от засегнатите региони. Приходите на една част от спектаклите ни и тук също бяха пренасочени към засегнатите региони. Закупихме и изпратихме просветителни контейнери, хигиенични контейнери. И в представлението, което изнасяхме включихме моменти, които пресъздаваха тази покруса. Бяха доста сърцераздирателни. Изпълнихме ги на няколко пъти. Но в сегашната ни, днешна хореография, към този момент не ги изпълняваме, защото желаеме да забравим за всички тези неприятни мемоари. Но да, посветихме танц за този сложен миг “, споделя най-известният турски хореограф.

 

Филмът „ Огънят на Анадола “ ще има премиера в навечерието на българското турне на шоуто на 9 декември във Варна и на 10 декември в зала 1 на НДК.

 

Билетите за спектаклите са на цени от 70 лева до 150 лева

Билети тук:

Варна – https://www.eventim.bg/bg/bileti/ognyat-na-anadola-varna-palace-of-culture-and-sports-613688/event.html

София - https://www.eventim.bg/bg/bileti/ognyat-na-anadola-sofiya-national-palace-of-culture-hall-1-613689/event.html

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР