Премиерът Зоран Заев ще промени конституционното име на държавата, без

...
Премиерът Зоран Заев ще промени конституционното име на държавата, без
Коментари Харесай

Заев: Без референдум за името на Македония

Премиерът Зоран Заев ще промени конституционното име на страната, на своя глава народа какво мисли за това. Заев е споделил това на брифинг с редакторите на медии, който се състоял нощес, написа македонският весник " Вечер ".

Макар преди да говореше за референдум, на който жителите да се произнесат, след последните събития в договорите и договарянията с Гърция Заев декларирал, че обмисля референдумът да се състои, само че да се отсрочи за времето преди влизането в Европейски Съюз за Гърция да не сложи нови претенции за присъединението на Македония към Европейски Съюз, написа македонският вестник, представен от Българска телеграфна агенция.

Решение с географско определение е отговорът на премиера Зоран Заев след апелите на гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас македонската страна да излезе със мнение за решение на дългогодишния спор с Гърция към името.

Тази стъпка, за която македонската страна заяви за пръв път, откакто се интензифицираха договарянията за наложения спор за името, съгласно част от локалната общност е смела, само че ненапълно прибързана, защото при неналичието на публични информации за диалозите слага редица въпроси от вида за кое географско определение става дума, написа " Нова Македония ".

Поставят се въпросите дали определението ще навлиза в идентичността, ще има ли нужда от смяна на конституцията, какво е мнението на жителите и други въпроси, написа изданието.

Същевременно в общественото пространство от няколко седмици се приказва за пет хрумвания, които Нимиц стартирал и това са: Република Горна Македония , Република Северна Македония , Република Нова Македония , Република Вардарска Македония и Република Македония /Скопие/, отбелязва в. " Нова Македония ".

Не виждам нужда да се трансформира конституцията, декларирал през вчерашния ден македонският министър председател, отговаряйки на журналистически въпрос дали в процеса на решение на въпроса за името се беседва и за възможни конституционни промени, написа в. " Нова Македония ".

Македонските жители имат положително мнение за прилежащите Сърбия и България, а отрицателно за Косово, Албания и Гърция, сочи изследване, извършено от Института за политически изследвания от Скопие в интервала от 16 до 21 декември, написа още в. " Нова Македония ". Според резултатите от телефонната анкета 42,3 % от интервюираните са дали отговор, че имат доста положително мнение за Сърбия, а за България доста положително мислят 25,8 % от интервюираните.

Много отрицателно мнение за Косово са изразили 33,3 %, за Гърция - 28,7 %. Много отрицателно за Албания мислят 32,8 % от интервюираните. От страните по света македонските жители имат най-позитивно мнение за Германия, Холандия, Турция и най-негативно за Съединени американски щати и Русия. Резултатите от проучването ще бъдат оповестени в три елементи в идващите няколко дни, написа македонският вестник.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР