Премиерът Петков е по-добре да си стяга оставката и да

...
Премиерът Петков е по-добре да си стяга оставката и да
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Премиерът Кирил Петков по-добре да си стяга оставката

Премиерът Петков е по-добре да си стяга оставката и да стои по-дистанцирано от външната политика, въпреки че има конституционното право на отговорност. Доста негови външнополитически начинания обаче бяха като замахване във въздуха. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов.

Главният проблем с РСМ е, че македонската страна желае да смени идентичността на умряли хора. Между тях има ярки персони - книжовници, просветители, духовни лица, революционери. Всички те са се определяли като българи, изясни Йорданов. Според него обаче, в Брюксел не могат да схванат това.

След 1944 година с цената на принуда, геноцид, голям напън, хиляди избити хора, е изработен опит да бъде заменена етническата еднаквост на тези хора. И това е направено значително. Само че, в Европейски Съюз за жалост, спекулират с понятието самоопределяне, съобщи Йорданов.

Безспорно, има концепция за сключване на съглашение сред България и Северна Македония, и поръчител да бъде френският президент Макрон. Сега виждам, че тази концепция се движи и от канцлера Шолц, изясни Йорданов.

" Проблемът обаче е, че самият контракт сред България и РСМ е съглашение. Ние сме определили главните понятия - споделили сме, че имаме обща история и сътворяваме комисия, която да се разбере кои персони и за какво ще честваме дружно, да се трансформират учебниците в РСМ. Аз не виждам тези неща да се случват. Няма логичност ", добави Йорданов.

Договорите би трябвало да се извършват, а не да се заобикаля към други съглашения, безапелационен е Йорданов. Френският президент не може да е поръчител за нищо, добави той, като даде образец с Минските съглашения и започването на войната. Той е просто един политик като всички останали. В Европейски Съюз страните са равни, Франция не е по-голяма, безапелационен е Йорданов.

Да, приказва се, само че никой не е видял текст на такова съглашение, добави той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР