Изборните резултати в Република Северна Македония рискуват да съживят напрежението

...
Изборните резултати в Република Северна Македония рискуват да съживят напрежението
Коментари Харесай

Politico: Проруски националисти идват на власт в Скопие, следва напрежение с България и Гърция

Изборните резултати в Република Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят сложния път на страната към участието ѝ в Европейския съюз, отбелязва Politico. Проруската националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ е напът да се върне на власт откакто 8 години беше в съпротива на ръководещата Социалдемократическият съюз (СДСМ). В същото време нейният претендент Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Това демонстрират резултатите при 96,78 % обработени изборни протоколи.
 
Партията, спечелила най-вече гласове (42,9%) - ВМРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати, което й дава огромна сигурност, че може да сформира държавно управление, за одобряването на което са нужни 61 депутата. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски разгласи изборната победа за партията и не загатна нищо за България в речта си. В същото време ръководителят на СДСМ Димитър Ковачевски призна проваляне на вота, който се организира на 8 май. Той съобщи, че изборният резултат за партията е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори. Тя получи единствено 14% поддръжка.
 
 Скопие, Парламент на Република Северна Македония Скопие, Парламент на Република Северна Македония Източник: Zonanews
Politico отбелязва, че резултатът в допълнение може да усложни дългогодишната упоритост на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз, както и връзките й с България и Гърция. Новите водачи имат по-твърда позиция против измененията в конституцията и включването на българското малцинство в нея.
 
Още откакто гласоподава, новият президент Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ сподели, че няма потребност от включване на българите в конституцията, защото те са предпазени под графата " други " в преамбюла. Тя добави, че в преамбюла на Договора за другарство и добросъседство е маркирано, че България би трябвало да оказва помощ на Северна Македония по пътя към Европейски Съюз, по тази причина двете страни би трябвало да беседват дали може по различен метод да интерпретират Преговорната рамка.
 
През 2018 година Северна Македония реализира историческо съглашение, променяйки името и конституцията си, с което постави завършек на траялия десетилетия спор с Гърция. Той касае името на съседката ни, както и на определенията " македонци " и " македонски ".
 
От оповестяването на своята самостоятелност през 1991 година, във всички свои публични документи днешната Северна Македония посочва себе си " Република Македония ", жителите си " македонци ", а формалния език – " македонски ". Срещу тази приложимост остро и изрично възразява Гърция, мотивирайки се, че по този метод се присвоява гръцко културно завещание, както и опасявайки се от вероятни териториални искания към нея.
 
Споразумението от 2018 година разреши на Скопие да се причисли към НАТО през 2020 година През последните две години обаче България блокира кандидатурата на Северна Македония за Европейски Съюз, настоявайки конституцията ѝ да бъде променена, с цел да признае българското малцинство в страната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР