Миналата седмица диктаторът Владимир Путин подписа указа за назначаване на

...
Миналата седмица диктаторът Владимир Путин подписа указа за назначаване на
Коментари Харесай

Анализатор: Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда

Миналата седмица диктаторът Владимир Путин подписа указа за назначение на новото държавно управление на премиера Михаил Мишустин. След 12 години отпред на министерството на защитата Сергей Шойгу беше заменен от икономиста и досегашен вицепремиер Андрей Белоусов. Самият Шойгу беше назначен на поста секретар на Съвета за сигурност на Русия на мястото на дългогодишния сподвижник на Владимир Путин Николай Патрушев. Какво значат тези рокади и по какъв начин ще се отразят на продължаващата трета година война в Украйна? За БНР тематиката разяснява известният съветски ефирен публицист, блогър и създател на канала " Набутови " в YouTube Кирил Набутов. Той напусна Русия в първите дни след началото на войната против Украйна, а неотдавна беше жигосан от съветските управляващи като " задграничен сътрудник ".

Уволнението на Шойгу пристигна след поредност от корупционни кавги в министерството на защитата. В края на април известният с охолния си живот заместник-министър Тимур Иванов беше демонстративно арестуван и упрекнат в приемане на рушвет в изключително огромни размери. За приемане на рушвет мналата седмица беше арестуван и основният кадровик на военното ведомство Юрий Кузнецов. Сергей Шойгу напусна министерството на защитата, само че смени на поста секретар на Съвета за сигурност на Русия - считания за доближен до Владимир Путин Николай Патрушев. Водят се разногласия дали новата служба на Шойгу е намаляване, покачване или почетна пенсия.

" Трябва да изчакаме и да забележим каква роля му е отредил Путин: на паркетен военачалник или в действителност от него се чака да усили Съвета за сигурност ", споделя Кирил Набутов и добавя:

" Разбирате, че в страна като Русия, която добре познавате, за всеки служител на това ниво има директория с документи. Това е детайл на ръководството, с който държат всички. Във всеки един миг досието може да бъде извадена. Няма подозрение, че има такава директория и за Шойгу и тя е доста дебела. Там има информация за децата му, за любовните му афери и така нататък "

Много наблюдаващи на процесите в Русия видяха в назначението на икономиста Андрей Белоусов отпред на министерството на защитата знак, че Русия се готви за дълготрайно опълчване със Запада и продължителна война в Украйна.
Продължителното опълчване със Запада е реалност отдавна. Войната в Украйна също продължава дълго време. В момента няма никакви признаци, че ще завърши скоро. Цялата антиукраинска и антизападна нервност в Русия се подклаждаше с години. Ако публичното мнение не беше квалифицирано, нямаше да стартират войната.

Подготвяха публичното мнение посредством напомпване на войнствените настроения, на патриотизма и на " победобесието ", както се назовава през днешния ден истеричното празнуване на успеха във Великата отечествена война, което беше издигнато в сан на държавна вяра. Строене на големи църкви, георгиевски лентички и всичко останало, което трансформира Девети май от Ден на скръбта в панаир и цирк. Това също е детайл от подготовката на публичното схващане към новия стадий в живота, в който войната и успеха над врага е на първи проект. Кой е врагът? Западът и Украйна като създание на лошотия Запад, изкуствено образувание, което Западът поддържа, с цел да унищожи Русия.

Обяснявайки рокадите във властта представителят на Кремъл Дмитрий Песков загатна увеличението на военните разноски и съпостави днешна Русия със Съветския съюз през 80-те години на ХХв.
Задачата на Песков е не да споделя истината, а да приказва по този начин, че никой да не разбере какво в действителност става. Той би трябвало да подменя акцентите и да споделя на хората всевъзможни приказки, с цел да не могат да си показват действителната картина на протичащото се, същинските аргументи за уволнението на Шойгу и така нататък Това му е работата. Не би трябвало да се има вяра на нито една дума, изречена от Песков, а в случай че се има вяра - в противоположното на това, което споделя.

Възниква въпросът дали стопанската система на Русия минава на военни релси и дали страната се впуска в нова конкуренция във въоръжаването.
Процентът от бюджета, който се отделя през днешния ден за война приказва за това, че в Русия има военна стопанска система. Инвестира се главно във война и на това се дължи фантастичният стопански напредък. Това стана през последната година и половина, когато стана ясно, че войната в Украйна няма да бъде приятна разходка. И че със остарели руски танкове и снаряди не може да се стигне до Киев за седмица. Икономиката се преустройва в придвижване, както я е преустройвал Сталин през 1941г., който не е бил квалифициран за войната.

Разбира се, че това е военна стопанска система. Друг е въпросът, че има разлика с 80-те години на ХХв., за които приказва Песков. Разликата е, че в Съветския съюз имаше планова стопанска система. Помните какво означаваше това за елементарния човек. Нищо не можеше да се купи. Огромната страна с най-големите в света селскостопански предприятия внасяше хранителни артикули.

Когато през 1984г. отидох за първи път в България, която не беше най-богатата социалистическа страна, бях покъртен какъв брой доста неща можеше да се купят в магазините. Няколко типа апетитен кашкавал, кафенета на всеки ъгъл с вкусно кафе и всевъзможни закуски. За руския човек всичко това беше недостъпно.

Днешната стопанска система е капиталистическа и продължава да работи с помощта на икономистите с демократични възгледи в държавното управление, които са опция на Белоусов. От една страна имаме ръководителя на Централната банка Елвира Набиулина и министъра на финансите Антон Силуанов, от друга - Андрей Белоусов, който е последовател на намесата на страната в стопанската система.

Това доста оказва помощ на Путин, тъй като хората в Русия са релативно спокойни. Ако човек не се интересува от войната, а единствено от всекидневието си, той може да отиде в магазина и да си купи всичко. Дори айфон. Той не се интересува, че това е контрабандна стока. За болшинството руснаци качеството на живот се трансформира несъществено. Да, несъмнено, че всичко нараства, само че пък се компенсира от убеждението, че Русия е велика страна, че руснаците са популярен народ, че се противопоставяме на врага и в името на успеха можем още малко да потърпим.

Можем ли да кажем, че войната и глобите освен не разделиха съветския хайлайф, само че и го сплотиха към фигурата на президента?
 Ако приказваме за морално-нравствен и нравствен хайлайф, към него не може да бъде присъединен никой от Путиновия хайлайф. Това, което ги свързва от години е придвижването по кариерната стълбица и бизнесът. Днес всички те пътуват в един общ трен, който се носи към пропастта. Не могат и да скочат от влака, тъй като той се движи с висока скорост и е рисково. Не всички са във екстаз от това, което става, само че нищо не могат да създадат и ще мълчат до края. Ще показват единодушие и честност към хана. Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР