Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел отговарят на въпроси

...
Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел отговарят на въпроси
Коментари Харесай

Премиерът Денков: България няма да бъде наводнена от нелегални мигранти

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел дават отговор на въпроси на депутати в Народно събрание по отношение на стъпките по присъединението на България в Шенген.

От „ Възраждане “ обявиха в декларация, че цялостната енергийна тактика на Европейски Съюз води до вреди за България. Според депутатите от парламентарната група ръководещите са алчни, а европейските дотации за ВЕИ са апетитна хапка за тях. Измамата на десетилетието се оказала възобновимата сила, не тъй като е непотребна, а тъй като е недостъпна за тези, които имали най-голяма потребност от нея. Народните представители от „ Възраждане “ заговориха за обръчи от компании и връзка с почетния ръководител на Движение за права и свободи. Това даде мотив на Йордан Цонев от Движение за права и свободи да вземе думата и сподели, че ще инициира сигнал до прокуратурата за цялостно следствие на случая.

Външният министър Мария Габриел отговори на въпрос от ГЕРБ, обвързван с пормените във външното ни министерство: " 2024 година бюджетът на Министерство на външните работи се е нараснал с над 13 млн. лева, в които средства има над 8 млн. лева са свързани с актуализацията на наредбата за командировъчни средства. Завъншна политика пък са отделени над 7 млн, което по думите ѝ дава поддръжка за българските общности зад граница. За Шенген има заделени 2 млн. лева за мобилни станции за въвеждането на новите условия за персонални документи. 5 млн. лева ще отдан за равнене на левовите заплати в централното ръководство и задграничните представителства.  

Вицепремиерът акцентира и опцията за откритите стажове за стажант-аташета, както и подписани две нови съглашения с български университети за студентски продан. " Ще има нарастване на възнагражденията на локалните чиновници, работещи в задграничните представителства и ще бъде повишен бюджетът на Изпълнителната организация за българите в чужбина ", добави още тя.

„ Правителството не е приемало никакви други отговорности по отношение на Шенген, с изключение на да реагира задоволително бързо, както се изисква от Дъблинското съглашение, по повод скоростта за култивиране на молбите на бежанците. Не са обсъждани връщане на съответни бройки мигранти. Както е работило досега, по този начин ще продължи и в бъдеще, до приемане на негова смяна. Всичко, договаряно до момента във връзка с Шенген, е обвързвано със в този момент съществуващото съглашение, което не е променяно от 2013 година Всичко друго са опити за внушения, с цел да бъдат уплашени хората “, отговори министър председателят Денков на въпрос на водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов по отношение на Дъблинското съглашение и риска от връщане на незаконни мигранти у нас.

Костадинов акцентира, че до момента не сме ползвали прецизно съглашението.

„ Няма потребност да плашите жителите. Нищо изключително не се е случило и няма да се случи. Както е било до момента, по този начин ще продължи, най-малко до момента в който не бъдат признати промени в Дъблинския правилник. Те, апропо, ще оказват помощ на страната ни да бъде „ наводнена “ от бежанци “, тъкмо тъй като в новия правилник те би трябвало да бъдат разпределяни заслужено сред страните – досега трябваше да бъдат арестувани в граничните страни, каквато е България. От Австрия са подадени единствено 193 молби за връщане, приели сме малко над 100 бежанци. Престанете да си измисляте някакви неща, които нямат общо с истината. Хората към този момент виждат, че това, с което ги плашите, не се случва и няма да се случи “, отвърна му министър председателят.

На въпрос от Българска социалистическа партия за енергийната сигурност на страната, министър председателят Денков изясни: „ Тече софтуерно съревнование за това по какъв начин да бъде създавана по-евтина електрическа енергия и да се сътвори енергиен микс, който ще даде опция да се създава най-евтин ток, който да е конкурентен на пазара на електрическа енергия. Ние сме част от районния пазар и би трябвало оптимално бързо да си възобновим софтуерните благоприятни условия. Вносът на електрическа енергия е тъй като токът, който произвеждаме, е по-скъп в избрани дни и часове, в сравнение с цената на вносната сила. “

„ По съглашението с миньорите е свършено всичко, което можеше да бъде свършено в това време. Само преди два дни имахме среща с миньорите и енергетиците в Министерски съвет, където представихме свършеното пред тях. Ще представим и пред вас в Народното събрание. Ако има проблем в мините и в държавния Топлоелектрическа централа, това е тъй като години наред доста хора, част от тях в тази зала, лъгаха енергетиците и миньорите, че може да се продължава по този начин, както е било години наред. Ние сме държавното управление, което ги предложения, изясни им, че по този начин не може да се продължава и им изясни какво е решението, с цел да сложим основата на това по какъв начин да бъдат изменени енергийните мощности у нас, без да пострадат хората от това. Един от резултатите е, че България към този момент получи удостоверение на териториалните си проекти, с което ще имаме към 2,4 милиарда лева да бъдат употребявани тъкмо за тези хора “, добави още той.

„ Когато бъдат ясни обстоятелствата, тогава може да бъдат издавани юридически присъди от който би трябвало, или морални присъди, в случай че има подобен проблем “, отговори министър председателят на въпрос на Тошко Йорданов от „ ИТН “ по отношение на информация на „ Бърд “ за офшорна компания на Асен Василев.

Във връзка със свършеното досега по въвеждането на системи за бързо отчитане на резултатите от инспекцията на водачите за приложимост на опиати, министър председателят отговори: " Съществуващата инсталация и процедури разрешават в границите на няколко дни да има явен резултат, само че по повод опиатите се оказа, че няма инсталация и организация, а оттова – забавени проби с 6 до 12 месеца. Промяната и в Наказателен кодекс изостря казуса, която дава лишаване на транспортни средства при потребление на опиати и алкохол. Оказа се, че могат да се създадат няколко неща, измежду които да се усъвършенства организацията в съществуващите центрове, особено във ВМА, а също по този начин бяха отпуснати средства, с цел да не бъдат губещи лабораториите, които вършат тестванията. "

Премиерът добави, че е била нужна известна полемика и организация какви апарати да се закупят и къде да се разположат, защото преди шест месеца се оказало, че са тръгнали в неверна посока. " След срещи с присъединяване на народни представители създадохме организацията, която към този момент почна да дава резултати ", сподели министър-председателят и заяви, че през днешния ден следобяд ще открие, дружно с вицепремиера Мария Габриел, един от тези новооборудвани центрове.

" Промяната на двама конституционни съдии се постанова, тъй като мандатът на тези, които сега са в Конституционен съд, е изминал преди две години. Крайно време е да бъде запълнен съставът на съда. Всякакви други внушения за аргументите за избора на нови конституционни съдии са единствено това – внушения. Курсът на лв. към еврото е закрепен, никой не е обсъждал смяна на този курс. Няма по какъв начин да се заобиколят Маастрихтските критерии, тъй като те са час от договорите в Европейски Съюз. Те обаче имат процедура, която разрешава, при избрани случаи, да се намерят страни, които може да се извадят от пресмятане на междинната инфлация. Така беше с Хърватия. Това не е срещу разпоредбите, не става по избор на един министър председател. Нека не внушаваме още веднъж погрешни изказвания ", съобщи Денков на въпрос от групата на " Възраждане ".

" Ще спазим всички правила такива, каквито са съгласно договорите, с цел да влезем в еврозоната. Кога ще стане това – зависи от решението. Нашата цел е 1 януари 2025 година ", добави той.

В първия за 2024 година парламентарен надзор, с изключение на министър председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, на въпроси и питания на народни представители се планува да дават отговор и министрите Калин Стоянов, Андрей Цеков, Галин Цоков, Христо Хинков, Кръстю Кръстев, Юлиян Попов, Кирил Вътев, Богдан Богданов и Александър Йоловски.

Вчера депутатите се събраха на първо съвещание след ваканцията за коледните и новогодишните празници. Новата пленарна сесия на 49-ото Народно заседание беше открита тържествено с химна на Република България и химна на Европейския съюз, а парламентарните групи направиха изказвания за целите си през новия политически сезон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР