Премиерът на Япония Шиндзо Абе каза, че днешната му среща

...
Премиерът на Япония Шиндзо Абе каза, че днешната му среща
Коментари Харесай

Шиндзо Абе: Днешната среща с Владимир Путин е крачка към подписването на двустранен мирен договор

Премиерът на Япония Шиндзо Абе сподели, че днешната му среща с президента на Русия Владимир Путин е крачка към подписването на двустранен кротичък контракт, съобщи Ройтерс.

Japan's Abe says wants to discuss peace treaty with Putin https://t.co/0LX5k7eSuvpic.twitter.com/CzOUYKSHHK

— Reuters Top News (@Reuters) September 10, 2018

След договарянията във Владивосток Абе означи, че е належащо да се откри решение на казуса с отвлечените от Северна Корея японски жители и че Путин заречен да помогне за това. Японският министър председател заяви, че главнокомандващият на силите за самозащита на Япония ще посети Русия през октомври.

#Vladivostok: Vladimir Putin and Prime Minister of Japan Shinzo Abe visited the Mazda Sollers Manufacturing Rus plant https://t.co/s1EzlMgs4tpic.twitter.com/ToUubZ2qvs

— President of Russia (@KremlinRussia_E) September 10, 2018

Владимир Путин сподели от своя страна, че Москва е подготвена да търси решения за сключването на мир с Токио. Той добави, че Русия ще си сътрудничи с Япония за поддържането на разговора сред двете корейски страни.

Япония и Русия не са подписвали кротичък контракт след Втората международна война поради спор върху суверенитета на тихоокеанския архипелаг, който Русия назовава Курилски острови, а Япония – Северни територии, напомня Ройтерс.

Японският министър председател сподели, че „започва да се появява“ метод за реализиране на двустранни планове на островите. „Ние засегнахме казуса за подписване на кротичък договор“, съобщи съветският президент.
„Този въпрос се разисква от десетилетия“, сподели Путин. Според него „би било наивно да се мисли, че той може да бъде решен за една нощ“.

„Но ние сме подготвени да продължим напъните за намиране на решения, допустими както за Русия, по този начин и за Япония“, съобщи съветският президент, като изясни, че до края на годината ще има трета двустранна бизнес задача на островите.

По думите му на срещата във Владивосток е бил обиден и въпросът за денуклеаризацията на Северна Корея. Той сподели, че Русия и Япония би трябвало да работят дружно в тази тенденция.

Владимир Путин означи, че Япония е значим сътрудник за Русия и че Москва желае да развива двустранните връзки „въз основа на правилата на добросъседството, взаимното почитание и взаимното отчитане на интересите“.

Шиндзо Абе пък акцентира, че подписването на кротичък контракт е историческа задача, която би трябвало да бъде решена от него и съветския президент. Японският министър председател заяви, че Путин ще посети през юни следващата година Япония и двамата ще се срещнат в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Токио, съобщи ТАСС.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР