Премиерът на Япония Фумио Кишида извърши големи промени в правителството

...
Премиерът на Япония Фумио Кишида извърши големи промени в правителството
Коментари Харесай

Японският премиер направи големи промени в правителството си

Премиерът на Япония Фумио Кишида извърши огромни промени в държавното управление си, предадоха международните организации. Той смени и основните министри на защитата, и на външните работи и усили дамското наличие в кабинета си.

На власт от октомври 2021 година рейтингът на 66-годишния Кишида стартира да понижава в навечерието на вътрешнопартийните избори в неговата Либерално-демократическа партия, които ще са следващата година.

Кишида смени външния министър Йошимаса Хаяши с Йоко Камикава, която е на 70 години. Тя беше на няколко пъти министър на правораздаването в интервала 2014 и 2021 година За първи път от 19 години жена ще дава отговор за японската дипломация. Като правосъден министър Камикава следеше за осъществяването на изтезанията на основни членове на сектата " Аум Шинрикьо ", виновна за смъртоносната офанзива със зарин в токийското метро през 1995 г. 

Общо пет дами влизат в новото японско държавно управление по отношение на две преди този момент. Общо министрите са 19.  11 от 13-те нови членове на кабинета заемат министерски постове за първи път.

Министърът на защитата Уасукадзу Хамада бе сменен с Минору Кихара, който е заемал поста на парламентарен секретар по въпросите на защитата (2013-2014 г.) и е бил специфичен консултант по въпросите на сигурността на японския министър председател от 2019 до 2021 година

Тези промени са осъществени в миг, в който Япония, непосредствен съдружник на Съединени американски щати, се изправя пред повишаване на напреженията с Китай и Северна Корея и в миг, в който Токио планува да усили доста бюджета си за защита за интервала 2023-2027 година

Министърът на финансите Шуничи Судзуки резервира поста си, както и министърът на стопанската система, на търговията и индустрията Ясутоши Нишимура и известният министър на цифровата промяна Таро Коно, който е някогашен противник на Кишида за лидерския партиен пост. На поста си остава и генералният секретар на кабинета и представител на държавното управление Хирокадзу Мацуно.

Чрез тези промени, съгласно анализатори, Кишида цели да бъде избран отново на лидерския партиен пост, което ще му разреши и да остане министър председател.
Сега доста японци считат, че кабинетът на Кишида не подхваща задоволително ограничения за намаляване на въздействието на инфлацията върху покупателната дарба на японците.

Скандали също опетниха имиджа на кабинета в последните месеци, като да вземем за пример банкрутът на националната цифрова система за самостоятелна идентификация за административните процедури " Май нъмбър ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР