Премиерът на Словакия Игор Матович подаде оставка днес, предадоха световните

...
Премиерът на Словакия Игор Матович подаде оставка днес, предадоха световните
Коментари Харесай

Премиерът на Словакия подаде оставка заради руските ваксини

Премиерът на Словакия Игор Матович подаде оставка през днешния ден, предадоха международните организации. Така се дава опция за сформиране на ново държавно управление след траялата един месец политическа рецесия в страната, провокирана от загадка договорка за закупуване на съветската ваксина против ковид " Спутник V ".

Словашката президентка Зузана Чапутова натовари финансовия министър Едуард Хегер, който е съпартиец на Матович, да сформира ново държавно управление. Всички четири партии, които бяха в състава на досегашния кабинет, се съгласиха да влязат и в новото държавно управление, управлявано от Хегер.

Словашкото държавно управление е първото в Европа, което пада поради ръководството на коронавирусната рецесия, отбелязва Асошиейтед прес. До държавната рецесия се стигна, откакто министър председателят Матович взе решение да купи дози от имунизацията " Спутник V ". Това раздели политическата класа в страната. Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок даже назова съветската ваксина " средство за хибридна война ", показва Франс прес.

В новото държавно управление отпред с Хегер Матович ще получи поста на министър на финансите. Идеята за сходна замяна на постовете сред него и Хегер в нов кабинет бе на самия Матович за да се разсее създалото се политическо напрежение.

Но с Матович и с главния му противник, водача на партия " Свобода и взаимност " Ришард Сулик, в една и съща ръководеща коалиция, примирието сред политическите партии в Словакия може да се окаже нежно. Според анализатори с изключение на спора сред Матович и Сулик, може да се зароди още една линия на спор в самата партия на Матович - " Обикновени хора и самостоятелни персони " - сред него в качеството му на партиен ръководител и новият министър председател Хегер.

Четиридесет и четири годишният Хегер е някогашен икономист и предприемач, прочут с прагматизма си. Той стана министър на финансите през март предходната година.

В допитване от 21 март над 80 % от словаците желаеха оставката на Матович.

" Обикновени хора и самостоятелни персони " завоюва парламентарните избори преди година с антикорупционната си стратегия след убийството на проверяващ публицист и неговата избраница през 2018 година Поредица от следствия започнаха в Словакия, откакто партията пристигна на власт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР