Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка. Това стана,

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка. Това стана,
Коментари Харесай

След оставката на Зоран Заев: Опозицията иска предсрочни парламентарни избори

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка. Това стана, откакто партията му означи проваляне на локалните избори. Той се отхвърли и от поста на водач на Социалдемократически съюз.

Кандидатът на опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и „ Алианс на албанците “ Данела Арсовска завоюва кметския пост в Скопие с 54% поддръжка. Кандидатът за кмет на македонската столица от СДСМ Петре Шилегов, който се бореше за втори мандат, призна загубата си и поздрави съперничката си.

Партията на Заев загуби още Битоля, Куманово, Охрид и други огромни градове.

На конференция след вота той пое цялостна отговорност за провалянето на своите претенденти.
свързани новини25230преди 7 часа
„ Поемам отговорност за развиването на тези политически събития, в това число за резултатите от изборите. С оглед на това се отдръпвам от поста министър-председател и ръководител на СДСМ “, уточни Заев, представен от Би Ти Ви.

Според него няма потребност от предварителни избори, за каквито прикани опозицията. По закон ръководещата коалиция може да избере различен министър председател, без да се върви до урните. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се разгласи за предварителни парламентарни избори.

„ Опозиционният блок ще завоюва голяма победа на идващите парламентарни избори, които доста евентуално ще бъдат предварителни. Времето ще покаже по какъв начин ще се развият нещата, само че най-добре е ръководещите да си отидат след предварителни избори “, добави Мицкоски.

Коалицията, водена от социалдемократите, завоюва с малко болшинство парламентарните избори предходната година. Заев беше отпред на Северна Македония от 2017 година

Той подписа Охридското съглашение, което отвори пътя на югозападната ни съседка към Европейския съюз. Миналата година страната стана член и на НАТО.

България беше една от основните тематики на предизборната акция, само че по какъв начин ще се отрази на връзките сред двете страни, ще проследим.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР