Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че Сърбия е изправена

...
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че Сърбия е изправена
Коментари Харесай

Белград обиден на Брюксел: Сърбия е изправена пред най-големия натиск от 1999 година

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи, че Сърбия е изправена пред най-големия напън до момента, което, както сподели тя, е реакция на обръщението на президента на Сърбия Александър Вучич на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, съобщава .

 

Бърнабич сподели пред TV Pink, че сега Сърбия е подложена на най-големия напън от 1999 година насам, който е породен от речта на президента, в която, съгласно нея, той " изсмука " истината в лицето на великите сили без непотребни страсти.

 

Бърнабич съобщи още, че натискът се е нараснал и заради подписването на Плана за съвещания сред Министерството на външните работи на Сърбия и Русия, заявявайки, че отрицателните реакции заради този документ са ненужни, защото той не е правно обвързващ и е подписан за 26 години.

 

„ Ако някой от тези, които подлагат на критика и нападат Сърбия и афишират заявления против страната ни, го беше погледнал, щеше да види, че за разлика от сходни проекти, в този не се загатва аспектът на сигурността, нито каквито и да било съвещания по отношение на военно съдействие “, сподели още Бърнабич.

 

Тя уточни, че никой от Европейски Съюз не е коментирал изказването на министъра на външните работи Никола Селакович, че Сърбия няма да признае резултатите от референдума, извършен в източната част на Украйна.

 

„ Никой не го погледна, с изключение на Ян Бренер, един от най-авторитетните американски анализатори, и никой от Европейски Съюз. Това е индикатор по какъв начин страна като Сърбия съблюдава законовите правила. Не срещнахме други мнения “, разяснява Бърнабич.

 

Тя добави, че несъразмерно бурната реакция по отношение на смисъла на Консултативния проект е индикация, че е издирван метод да се реагира на речта на Вучич в Ню Йорк, защото съгласно нея избрани огромни сили не са могли да понесат истината, показана от Вучич.

 

" Днес се пробвах да приказвам с представители на Европейски Съюз, няма място за диалог, те не ни чуват, това е брутално изнудване, закани. Когато приказвах с президента, той беше сърдит, тъй като този напън е толкоз непоследователен. Той в този момент би трябвало да отиде в Прага на 6 октомври, където ще се състои първата среща на европейската политическа общественост. Те безусловно споделиха " ще видят по какъв начин Вучич ще прекара времето си там ". Ще има съответствие 40 към едно, а не 27 към едно, защото Европейски Съюз има членове “, съобщи Бърнабич.

 

Тя добави, че заради натиска, който Сърбия изпитва, има доста политици в СНС и членове на държавното управление, които желаят страната да промени политиката си, тъй че натискът да изчезне, и че президентът Вучич желае Сърбия да води самостоятелна външна политика, колкото и мъчно да е.

 

 

Източник
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР