Премиерът на Нидерландия Марк Рюте вчера обясни своята позиция по

...
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте вчера обясни своята позиция по
Коментари Харесай

Премиерът на Нидерландия обясни позицията си за България в Шенген: Актуализация на мониторинга!

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте през вчерашния ден изясни своята позиция във връзка с влизането на България и Румъния в Шенгенската зона, написа румънският вестник " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Сега за Шенген. По принцип нямаме нищо срещу България или Румъния да се причислят към Шенген. Когато са подготвени, те могат да се причислят. Въпросът е следният. И за двете страни се нуждаем от актуализация и оценка в границите на Механизма за съдействие и инспекция (МСП). Това към този момент е направено за Румъния, само че не и за България. Това е проблем ", съобщи министър-председателят в Народното събрание на Нидерландия.

" На второ място, задачата, която се организира сега в границите на Механизма за оценка и наблюдаване на Шенген, не е приключена. В момента липсват оценки на Шенгенската осведомителна система. Обсъдих в детайли тези въпроси с румънския президент Клаус Йоханис, когато се срещнах с него предходната седмица в Сибиу при визитата ми на нидерландските бойци. Казахме си, че първо ще забележим какво ще излезе от задачата за оценка на Шенген, която съгласно нас е прекомерно лимитирана. Освен това ще разгледаме резултатите от оценката по МСП и дружно ще поемем самодейност пред Европейската комисия, като кажем: Хайде да приключим тази задача бързо. "

" Ако тези резултати покажат, че са подготвени, те могат да се причислят. Нидерландия няма да възрази, само че тогава присъединяващите се страни би трябвало да бъдат прецизни, правилни и ангажирани. Конкретният проблем на България е, че Механизмът за съдействие и инспекция не взе участие в тези полемики. Освен това на национално ниво има доста събития, защото сега няма настоящо държавно управление. Както за разширението, по този начин и за Шенген ", добави Марк Рюте.

Нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд, координатор на групата " Обнови " в Комисията по цивилен свободи (LIBE) на Европейския парламент, заяви през вчерашния ден, че Народното събрание на страната е приел резолюция, съгласно която Нидерландия не би трябвало да гласоподава за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство.

В документа нидерландският парламент приканва за по-нататъшни инспекции на наблюдението на границите от страна на Румъния и България, без да декларира ясно, че се опълчва.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР