Премиерът на Малайзия Наджиб Разак Премиерът на Малайзия Наджиб Разак

...
Премиерът на Малайзия Наджиб Разак Премиерът на Малайзия Наджиб Разак
Коментари Харесай

Правителството на Малайзия предлага 10 г. затвор за разпространение на фалшиви новини


Премиерът на Малайзия Наджиб Разак

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак внесе в Народното събрание законопроект за оповестяване на " подправените вести " за противозаконни, съобщи Ройтерс в понеделник.

Текстът планува солени санкции и до 10 години затвор за разпространение на погрешни информации, което провокира безпокойствие за медийната независимост в азиатската страна преди тазгодишните парламентарни избори.

Премиерът Наджиб Разак е забъркан в корупционен скандал за милиарди долари.

Правозащитници се притесняват, че задачата на новата законодателна самодейност е да криминализира новинарски материали за възможни прегрешения на хора от държавното управление и сериозните отзиви, означи Асошиейтед прес.

Текстът дефинира като подправени вести всички " вести, информации, данни и известия, които са изцяло или отчасти погрешни, без значение дали са поднесени под формата на публикации, видеоматериали и аудиозаписи ". Това ще се санкционира с 10 години затвор, санкция от до 500 000 рингита (128 000 долара) или и двете.

Според представители на държавното управление опозицията употребява подправени вести като оръжие за печелене на гласове. Те предизвестяват, че всевъзможни вести за затъналия в задължения малайзийски държавен фонд 1 Ем Ди Би (1MDB), които не са доказани от държавното управление, са подправени.

Съединени американски щати и още няколко страни проверяват изказвания за трансгранична скица за източване на средства и пране на пари посредством този фонд за икономическо развиване, който бе основан и преди време управителен от Наджиб Разак, само че натрупа задължения за милиарди долари. Според американското правосъдно министерство най-малко 4,5 милиарда $ са били откраднати от хора, близки до Наджиб.

Други южноазиатски страни, в това число Филипините и Сингапур също предложиха законопроекти за битка с подправените вести.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР