Премиерът на Ирак Мустафа ал Кадими, който оцеля при опит

...
Премиерът на Ирак Мустафа ал Кадими, който оцеля при опит
Коментари Харесай

Премиерът на Ирак оцеля при опит за покушение

Премиерът на Ирак Мустафа ал Кадими, който оцеля при опит за нападение в неделя, е някогашен началник на разузнаването и ловък договарящ, който е изправен пред нестабилно бъдеще след законодателните избори предишния месец, съобщи БГНЕС.

Кадими, който оглавяваше Националната разследваща работа на Ирак (INIS), пое юздите на страната през май предходната година, откакто Народното събрание гласоподава доверие на кабинета му, ограничавайки търговията за министерски постове.

Роден в Багдад през 1967 година, Кадими приключва право в Ирак, само че по-късно отпътува за Европа, с цел да избяга от репресивния деспот Саддам Хюсеин, работейки като опозиционен публицист.

След свалянето на Хюсеин през 2003 година, Кадими се завръща, с цел да помогне за стартирането на иракската медийна мрежа, съхранява документите за закононарушенията на някогашния режим във фондация " Иракска памет " и работи като бранител на правата на индивида.

Но той направи необикновен скок в кариерата си през 2016 година, когато тогавашният министър председател Хайдер ал Абади го избра да оглави Националната разследваща работа на Ирак в разгара на войната против джихадистката формация „ Ислямска страна “.

Именно там, споделят източници, близки до Кадими, той основава своите неповторимо близки връзки с топ играчи от основни народи, в това число във Вашингтон, Лондон и по-близо до дома.

„ Той има прагматичен метод на мислене, взаимоотношения с всички основни играчи на иракската сцена и положителни връзки с американците – и неотдавна съумя да възвърне връзките си с иранците “, сподели политически източник пред Агенция Франс Прес.

Бившият публицист е изключително непосредствен със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

На фрагменти от посещаване в Рияд след назначението му се вижда по какъв начин саудитският крал топло прегръща Кадими.

Но безпрепятствено избръснатият мъж, с компактно подстригана коса, побеляла към ушите, по-принцип остава най-вече в сенките.

- " Безпрецедентен " консенсус -

За първи път Кадими е определен за министър председател през 2018 година, само че политическите блокове вместо това назначават Адел Абдел Махди - служебният министър председател, който подаде оставка през декември 2019 година след месеци на митинги и който Кадими размени.

Името на шефа на разузнаването стартира да се популяризира няколко месеца по-късно като желан претендент на президента Бархам Салех, само че политически консултант, непосредствен до договарянията, сподели пред Агенция Франс Прес, че се е поколебал да поеме риска.

„ Той не искаше да се съгласява, в случай че това не беше обезпечено “, сподели съветникът, откакто видя по какъв начин двама претенденти – депутатът Аднан Зурфи и някогашният министър Мохамад Алауи – се провалиха преди него.

Алауи не можа да събере кабинет до 30-дневния период, до момента в който Зурфи отхвърли кандидатурата си под натиска на шиитски партии, близки до Иран, които видяха, че депутатът е обезпокоително непосредствен до Вашингтон.

През януари 2020 година същите тези групировки упрекнаха Кадими, че е забъркан в удара с безпилотен аероплан на Съединени американски щати, при който бяха убити иранския военачалник Касем Солеймани и иракския пълководец Абу Махди ал-Мухандис в Багдад.
 125 ранени при конфликт сред иракските сили за сигурност и протестиращи 125 ранени при конфликт сред иракските сили за сигурност и протестиращи
Най-малко 125 души са ранени през днешния ден при нечовечен конфликт сред иракските сили за сигурност и стачкуващи в Багдад, протестиращи против резу...

Но Кадими работи посредством авторитетния шеф на кабинета на служебния министър председател Мохамад ал Хашеми за възобновяване на връзките с Иран и неговите съдружници в Ирак, сподели пред Агенция Франс Прес консултант и посланик от Багдад.

Съветникът сподели, че с помощта на протехеранските групировки Кадими реализира " невиждан консенсус с всички шиити ".

- " Превъзходен договарящ " -

Това сътвори по-добри шансове на Кадими спрямо предходните двама претенденти, само че той се сблъска с голям брой проблеми - от слабата стопанска система на страната до ковид.

Той предложи избори, в началото планувани за 2022 година, в отговор на антиправителствените митинги против ендемичната корупция, безработицата и пропадащите публични услуги.
 11 починаха при офанзива на Ислямска страна в Ирак 11 починаха при офанзива на " Ислямска страна " в Ирак
Най-малко 11 души бяха убити късно през днешния ден при офанзива против село в Източен Ирак. Атаката е проведена от групировката " Ислямска страна ",...

Но резултатите от тези избори в този момент значат, че той е изправен пред нестабилно бъдеще, с съдружни разногласия и обвинявания в измами злоупотреби.

Фигура като Кадими би могла да има верните връзки, с цел да преведе Ирак през тези рецесии, настояват наблюдаващи.

„ Кадими е великолепен договарящ и необикновено остроумен състезател “, сподели Тоби Додж, началник на Близкоизточния център на Лондонското учебно заведение по стопанска система.

Но предизвести: „ Ирак живее живот на заем– залозите са се вдигнали прекомерно високо “.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР