Премиерът Кирил Петков оцени като огромен успех визитата си в

...
Премиерът Кирил Петков оцени като огромен успех визитата си в
Коментари Харесай

Кирил Петков: Много хора с ревност видяха огромния успех в Северна Македония

Премиерът Кирил Петков оцени като " голям триумф " визитата си в Северна Македония преди ден, в границите на която Скопие публично разгласи, че няма териториални искания към България и бе контрактувана самолетна линия София – Скопие.

" Вчера беше голям триумф. От една страна, ние подадохме ръка, отивайки там първи. От друга - те ни дадоха нота, която сме се надявали да получим от две години. Тази нота е доста по-важна от единствено късо и дълго име. Тази нота споделя, че РСМ няма искания към териториалната целокупност на България. Това е нещо доста обикновено те да го кажат, само че тази нота се е говорила, преговаряло се е и ние единствено тъй като направихме нов градивен метод, я получихме. Тук би трябвало да се разбере, че през вчерашния ден беше голям триумф ", сподели Кирил Петков.

" Много хора през вчерашния ден с ревнивост видяха, че нещо, което ние постигнахме още с първия ход да получим тази първа нота, те не бяха съумели да реализират ", добави той.

Той разяснява, че работните групи сред двете страни ще обсъдят част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа и по какъв начин това е повлияло и на територията на днешна РСМ.

Преди ден Кирил Петков посети за един ден югозападаната ни съседка, където се срещна с новоизбрания министър председател Димитър Ковачевски. Двамата демонстрираха другарство и упоритост за излаз от задънената рецесия, като подчертаваха върху икономическите благоприятни условия и оставиха историята на назад във времето.

Въпросът за името на Северна Македония стои отворен от промяната на името на Северна Македония и нотата бе обект на договаряния през последните години.

Президентът: Не би трябвало да се не помнят историческите разногласия

Президентът Румен Радев от своя страна съобщи, че " препоръчаният от държавното управление многопистов метод в връзките с нашите съседи има капацитет да динамизира разговора, да укрепи доверието и би трябвало да бъде подсилен ".

" Той обаче не трябва да оставя на назад във времето проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало ", сподели той.

" Искам да бъда вярно свестен. Аз съм измежду политиците, които желаят час по-скоро Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз. Тъкмо по тази причина би трябвало да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да реализират критериите за участие. Като виновен член на Европейския съюз, България би трябвало да интегрира в него сътрудници, а не проблеми. Ще потвърдя своята позиция като президент на всички българи, че равноправието на македонските българи, доста от които са и български жители, би трябвало да бъде обезпечено посредством вписването им в конституцията на страната наедно с другите елементи от нации. Този акт, паралелно с приемането на надеждни механизми за премахване езика на омразата и запазване на българското културно-историческо завещание, следва да бъде авансово изискване за нашето единодушие за начало на договарянията за участие ".

Борисов: Да създадем компромис за македонския език

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чието последно държавно управление не съумя да контролира връзките със Скопие, разяснява от своя страна, че България би трябвало направи компромис във връзка с македонския език, а те - с учебниците, с езика на омразата.

" Аз съм твърдо срещу от наша страна да се употребява езикът на омразата ", уточни той.

Даниел Митов, ГЕРБ, дефинира визитата на Петков като преждевременно.

" Според мен трябваше първо министър председателят Петков да отиде в Брюксел или във Вашингтон, с цел да обясни българската позиция и да потърси от Европейска комисия подпомагане и поддръжка за преговорните позиции, с които България към този момент е влезнала в тези диалози ", означи Митов.

По думите му нотите, които са били изпратени и оповестени през вчерашния ден, не са нищо ново и са най-лесната част от преговорния развой.

РСМ в никакъв случай не е имала проблем с изпращането на сходна нота, истината е, че те постоянно търсеха метод да изтъргуват това свое дипломатическо деяние, въпросът е какво са получили в подмяна. Никой не ни споделя, явно има някакъв прикрит дневен ред, който българското държавно управление не споделя нито на Народното събрание, нито на българското общество, означи Митов.

По думите му вчерашната имитация на министър-председателя за фашизма поражда доста огромни въпросителни.

" Трябва да си изясним дали той е наясно с българската история, дали е наясно, че вчерашната му фраза обслужва както северномакедонското говорене по тематиката, по този начин и на комунистическия интернационал от преди 44 година. На процедура няма метод българският министър председател да приказва по подобен метод, тъй като той обслужва договарящите от другата страна ", добави той.

С остра позиция за визитата на Кирил Петков излезе и Вътрешна македонска революционна организация.



Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР