Премиерът Кая Калас е изправена пред нарастваща критика, след като

...
Премиерът Кая Калас е изправена пред нарастваща критика, след като
Коментари Харесай

Проблеми за естонския премиер заради бизнес връзки на съпруга й с Русия

Премиерът Кая Калас е изправена пред възходяща рецензия, откакто естонските медии разкриха бизнес връзките на брачна половинка й с Русия, които в този момент ще бъдат разисквани от парламентарна комисия, написа " Политико ".

Естонският президент Алар Карис - водач на Социалдемократите, партията на малцинството в съдружното държавно управление на Калас - сподели в понеделник, че абсурдът е понижил доверието в Естония при взаимоотношението й със съдружниците.

" Бизнес активността на член на фамилията на министър-председателя Кая Калас с Русия повдигна доста въпроси в медиите и в обществото и насочи вниманието към ръководителя на държавното управление и полезностите, които Естония би трябвало да следва ", добави Карис.

Миналата седмица естонската социална телевизия ERR откри, че брачният партньор на Калас Арво Халик е имал дял в Stark Logistics , компания която поддържа интервенции в Русия от началото на пълномащабното си навлизане в Украйна предишния февруари.

Компанията Stark Logistics е снабдявала  фабрика за аерозолни контейнери в Русия един път или два пъти седмично , откогато стартира настъплението на Москва, призна основният изпълнителен шеф на Stark Logistics Кристиян Крааг.

След разкритията предходната седмица брачният партньор на Калас сподели, че ще продаде дяла си в компанията и ще се отдръпна от поста си. Калас отхвърли да е знаела преди този момент за връзката на компанията на брачна половинка си с Русия в изявление за естонската социална телевизия ERR предишния четвъртък.

" Вече съм го казвала доста пъти пред разнообразни канали, че доста скърбя, че се е стигнало до такава обстановка и откровено се оправдавам на всички, които са били афектирани. Все отново вижданията ми не са се трансформирали по никакъв метод - всяка активност в Русия или обвързваните с Русия би трябвало да свършат ", сподели Калас.

Във вторник антикорупционната комисия и комисията по надзор на държавния бюджет ще проведат изключително взаимно съвещание, с цел да обсъдят обвиняванията. Калас сподели, че няма да се яви на взаимното съвещание. " Когато съответните комисии ме поканят, постоянно съм подготвена да дам отговори ", сподели тя в понеделник.

Консервативният народен представител Валдор Сидер осъди отговора на Калас, потвърждавайки, че тя е отказала да се яви пред няколко комисии и изиска тя да бъде изправена пред Народното събрание за разпит.

Министърът на защитата Хано Певкур отбрани премиера. Калас се оправи с нещата транспарантно, правейки оставката ненужна, сподели той по време на телевизионно изявление. " Възгледите на Кая не са се трансформирали по никакъв метод, нито във връзка с Русия като цяло, нито във връзка с държането на Русия виновна ", добави той.
 Балтийските страни се причисляват към поддръжката на Г-7 за Украйна
Балтийските страни се причисляват към поддръжката на Г-7 за Украйна

Естонският министър председател Кая Калас разгласява взаимно изказване на трите балтийски страни в обществените медии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР