Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на
Коментари Харесай

Борисов нареди да се пипне внимателно неизбежната отбрана

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правораздаването и на вътрешните работи " доста деликатно " да уточняват текстовете, свързани с " неизбежната защита " в Наказателния кодекс.

Това излиза наяве от стенограмата от държавното съвещание. Темата не беше в дневния ред на министрите, само че Борисов я слага в края на съвещанието. Поводът е последният случай от Пловдив, при който доктор простреля влезнал в гаража му апаш. Поради липса на информация в началото мнозина се оповестиха в поддръжка на доктор Иван Димитров. Във вторник обаче от прокуратурата оповестиха, че той не е работил при неизбежна самозащита, а е следил крадеца в продължение на към 20 – 30 минути, след което и изпразнил цялостен пълнител по него.

Премиерът приканва да се спре с " философстването " по тематиката за " неизбежната защита " и да се организира необятна полемика с представители на неправителствени организации, адвокати, магистрати. Промените в Наказателния кодекс да се създадат рационално, а не прочувствено и под натиска на публичното неодобрение, приканва още министър председателят.

" Не минавайте в крайности, тъй като на следващия ден може някой да простреля деца, които берат череши в двора му, не че е вярно. Друг може да предложения някого на кафе, да го простреля и да каже " атакува ме ". Сиреч, практиката правосъдната в международен мащаб познава какви ли не произшествия и случаи, тъй че упорствам фактически в този термин " неизбежна защита " да бъде ясно дефинирано, в случай че е неразбираемо в този момент, при какви условия – при щурм, нощно време, затворен обсег…. ", споделя Борисов.

Той прецизира, че " сътрудниците съдружни сътрудници " са за разширение обсега на " неизбежната защита ".

" Но ви апелирам, бъдете рационални, а не прочувствени и не под натиска на това, което се случи в Пловдив. В спокойна конюнктура с неправителствени организации, с адвокати, с адвокатурата, с всички, които имат отношение, прокуратурата, със съдиите. Просто не бързайте, изпипайте го добре, тъй като е ясно, че е пристигнало времето, а и тематиката излиза от време на време при всеки сходен случай, само че да се поддаваме на крайности – не съм склонен. Защото, да – в някои щати (в Съединени американски щати – бел. ред.) всеки носи оръжие, само че в случай че върнете в последната една година какъв брой случаи на всеобщи убийства на деца, на инцидентни хора се получават и какви митинги там в противоположната посока, виждате, че фактически нещата по никакъв начин не са елементарни за урегулиране ", споделя министър председателят.

Той желае да бъдат импортирани в Народното събрание такива законодателни промени, които да имат социална поддръжка и няма да основат някакъв спомагателен проблем.

След което Борисов дава думата на съдружния сътрудник " Краси ". Вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов оповестява, че има един образцов текст. Уточнява, че " те са освен по този член за неизбежната защита за разширение на обсега, само че и по други текстове ". От изявлението му не излиза наяве какви са текстовете. Единственото конкретизиране е, че " той (законопроектът – бел. ред.) не е коренен, само че да можеш да използваш оръжие да се отбраняваш, само че става въпрос за законно притежавано такова ".

Каракачанов осведоми, че може би още през днешния ден Вътрешна македонска революционна организация ще раздаде законопроекта в Народното събрание на " сътрудниците " от парламентарните групи да го видят. Към момента на страницата на Народното събрание няма оповестен подобен законопроект.

Борисов дава думата и на правосъдният министър Цецка Цачева. Тя се съгласява, че текстовете имат нужда от прецизиране. Смята, че това би трябвало да стане " извънредно деликатно, като се вземат под внимание всички решения на Конституционен съд и какво е вървяло през годината по тези сформира ".

" Няма българин, който да не поддържа решение, в което, в случай че някой ти влезе в дома, когато фамилията ти е там, да те обира, изключително пък, в случай че е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от напрежението може да получиш и инфаркт, да умреш, може всичко да се случи, че индивидът не може да отбрани фамилията си. Това надълбоко накърнява. И ние единствено да философстваме – не съм склонен ", прибавя Борисов.

И още веднъж повтаря, че не желае повече дебата да се отсрочва, само че желае да се направи оптимално рационално, а не под въздействието на съответния случай. " Защото заран бюлетините са цялостни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и сходни и ще каже " ми той замахна и аз в неизбежна самозащита го убих ", доразвива тезата си Борисов.

Противозаконното лишаване на коли

Премиерът осведоми, че Министерство на вътрешните работи приготвя законови промени и по отношение на незаконното лишаване на коли. След което в детайли изяснява и за какво става въпрос за " лишаване ", а не за кражба.

" Защото, когато го хванеш вътре в автомобила той споделя " валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре ". И по тази причина в този момент майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с преносимия компютър, сяда, възпламенява колата и слиза. Дори полицията, виждате какъв брой крадци излови в последната година, влиза той и споделя " беше ми студено, аз не извършвам кражба ". Слиза си огромният апаш с преносимия компютър под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съизвършител на ниско равнище, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на процедура ниското равнище, което е единствено водачът. И това става всяка нощ и това би трябвало да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е? Но този текст " лишаване " знаеш ли какъв брой преимущества дава на крадците пред жителите ", коментира проблема с кражбите на коли Борисов.

И още веднъж приканва текстовете да се създадат деликатно и рационално, след необятен публичен спор.

" Затова хората все по-малко имат вяра на институциите, по тази причина почват да викат " гледайте там някъде по какъв начин има здрава ръка, по какъв начин всичко се взема решение. Хората желаят правдивост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, в случай че някой им влезе, може да се защитят ", заключава Борисов и закрива държавното съвещание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР