Премиерът Бойко Борисов предложи на Кабинета да забрани на частни

...
Премиерът Бойко Борисов предложи на Кабинета да забрани на частни
Коментари Харесай

Борисов: Само Български пощи ще разпространяват печатни издания в страната

Премиерът Бойко Борисов предложи на Кабинета да забрани на частни компании да се занимават с разпространяването на печата на територията в цялата страна и разпореди задачата на " Български пощи " . Решението беше гласувано на Минситерски съвет. За това заяви самият Борисов във Фейсбук.
Премиерът стимулира предлагането си с апела на Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RS, които преди дни бяха в София. Той разгласи, че макар че не съумял да се види с тях поради Съвета на Европа, ги слушал " деликатно " и " единственото, което страната може да направи " в тяхна поддръжка и в покдрепа на свободата на словото е да не оставяме частници да вършат разпространяване ".
Затова тази връзка през днешния ден взехме решение за възлагане на “Български пощи ” ЕАД да прави активността по разпространяване и продажба на печатни издания на територията на страната. “Български пощи ” са 100% държавни и имат достъп до всички обитаеми места и по този начин ще подсигуряваме, че всяко издание, че отиде там, където желаят да го прочетат ", стимулира предлагането си Борисов.
Actualno.com напомня, че България се намира на 111 място в света в годишния показател за свободата на медиите, оповестен от " Репортери без граници ".Мястото на страната не се трансформира по отношение на 2018 година и остава най-ниското в Европейски Съюз и района. На 17 октомври генералният секретар на „ Репортери без граници “ Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел, представител и началник на отдел „ Европейски съюз и Балкани “ в организацията бяха в България и се срещнаха с президента Румен Радев. Двамата показаха угриженост, че в последните 13 години в България се следи устойчива наклонност на утежняване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те откроиха и неналичието на ефикасни резултати в следствието на случаи на нахлуване и закани против български проверяващи публицисти. Седмица по-късно решението на Кабинета идва като отговор на техните апели.
 
Тук можете да видите цялото изказване на премиера Бойко Борисов при започване на съвещанието на Министерския съвет.
Сподели с твоите другари
Министър-председателят благодари на всички, които са работили през годините за отпадането на Механизма за инспекция и съдействие. " Включително и на Сергей Станишев ", добави той при започване на съвещанието на Кабинета в Министерски съвет.
Отпадането на мониторинговия отчет на Европейска комисия е триумф за цялата страна. " Благодаря на всики, които направиха тъй че да имаме добър отчет за България. Съжалявам, че някои  политически наши съперници реагират все едно нещо неприятно се е случило. Било подарък за държавното управление. Никъде на споделят правителстовото или Борисов, или който и да било, споделят България. Утре ще дойдат да управлят - ще имат една страна, която не е под ударите на механизми. А това, което ще продължи в Европа да се прави - всички страни да бъдат следени за върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията. Оновните правила на Европейски Съюз. Случи се нещо хубаво за България. Но даже отделянето ни от Румъния не е хубаво, тъй като би трябвало да вървим съседите, Балканите дружно, с цел да има разцвет този район ", сподели Борисов.
" Отпадането на механизма е нещо положително, само че това би трябвало да ни окуражи още повече, още повече всеки ден, всеки час да се бориме за върховенството на закона, за битката с корупцията, контрабандата и това, което към днешна дата са отчели, че се прави добре, само че ние, които постоянно сме били сериозни към себе си - знаеме, че още не сме идеални. Трябва да поставиме още спомагателни старания. ", приключи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР