Премиерът Бойко Борисов постигна споразумение с представители на различни земеделски

...
Премиерът Бойко Борисов постигна споразумение с представители на различни земеделски
Коментари Харесай

Премиерът и фермерите се договориха за спорни законови поправки за горивата

Премиерът Бойко Борисов реализира съглашение с представители на разнообразни аграрни сдружения по закона за горивата на среща в понеделник сутринта

© Министерски съвет [Правителствена пресслужба] Още по тематиката
Спорният закон за горивата върви към неуспех

Три министерства излязоха с негативни мнения, против плана гласоподаваха и депутатите от икономическа комисия
29 мар 2018
Горивата - единствено за огромни

Нов закон за горивата, импортиран от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли бранша. Положителните резултати са доста противоречиви, само че той сигурно ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни дребните компании
16 мар 2018 На фона на упованията, че противоречивият законопроект за контролиране на пазара на горива, който планува по-високи условия за дребните играчи в бранша, ще бъде съществено изменен сред първо и второ четене в Народното събрание, в понеделник стана ясна и първата промяна. Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Румен Порожанов са се договорили със зърнопроизводителите да бъдат анулирани предвижданите по-високи условия към ведомствените бензиностанции, които те употребяват. След срещата сред двете страни се разбра също, че фермерите от своя страна ще анулират плануваните митинги.

Срещу импортирания законопроект, подписан от депутати от всички партии, към този момент се оповестиха разнообразни бизнеси, както и няколко министерства и парламентарни комисии.

Фермерите без по-високи условия

В понеделник земеделският министър Румен Порожанов заяви след среща със зърнопроизводителите и премиера Бойко Борисов, че се е стигнало до съглашение за промени във импортирания законопроект, които ще третират земеделските производители като крайни консуматори, а не като търговци на горива, което би било обвързвано с по-тежък административен режим, основаване на банкови гаранции, слагане на нивомери и покриване на други условия. Депутатът Емил Димитров от " Обединени патриоти " разгласи след срещата, че " земеделците няма да понасят административна или финансова тежест ".

Идеята е за тези от тях, които към този момент имат регистрирани ведомствени бензиностанции, да не се ползват нови условия и да получат удостоверенията си по отношение на новия закон гратис, без да се постанова отначало да заявяват данни. Онези, които все още нямат регистрация, ще минат по облекчена процедура на регистрация, без също да слагат нивомери. Димитров посочи, че следва Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " да изготвят системата за надзор.

" Всички заявиха, че нямат желание да търгуват с горива и не желаят да бъдат третирани като търговци. Това мнение се споделя и от премиера в неговите изявления и параметри, които зададе. Никой не възрази против въвеждането на наказания против нерегистрирани бензиностанции и незаконни резервоари ", сподели още Димитров пред публицисти.

След срещата стана и ясно, че земеделските производители анулират планувания митинг на 3 април, с който целяха да покажат по какъв начин биха работили съгласно тях новите правила. Фермерите предвиждаха да извадят селскостопанските си машини от стопанските дворове и имоти и да отидат да зареждат гориво на постоянни бензиностанции, " задръствайки " пътищата с едрогабаритна и бавнодвижеща се техника, какъвто съгласно тях би бил резултатът, в случай че се вкарат високи административни и финансови условия за поддръжка на ведомствена бензиностанция.

Още рецензии

Всъщност земеделците са единствено един от браншовете, които са срещу подготвяните промени в бранша на горивата. От асоциацията на търговците на горива оповестиха, че членовете на Българската петролна и газова асоциация " желаят посредством административно контролиране да прекроят пазара на горива в интерес на фирмените си ползи, като изхвърлят от него стотици дребни и междинни компании ". Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан заяви, че в случай че се одобряват корекции, 95% от компаниите в този бранш ще би трябвало да преустановят активност, а това би засегнало и над 100 хиляди семейства и над 80% от ресторантьорския бизнес.

Същевременно рецензии към законопроекта има още от икономическото и финансовото министерство, а парламентарната комисия по стопанска система го отхвърли, откакто депутатите гласоподаваха с " въздържал се ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР