Премиерът Бойко Борисов назначи нов заместник-министър на труда и социалната

...
Премиерът Бойко Борисов назначи нов заместник-министър на труда и социалната
Коментари Харесай

Майките освиркаха новия зам. социален министър

Премиерът Бойко Борисов назначи нов заместник-министър на труда и обществената политика, който евентуално ще поеме ресора хора с увреждания. Опитът да се тушира напрежението обаче създаде тъкмо противоположен резултат – протестиращите посрещнаха новината с освиркване.
Адриана Стоименова идва от неправителствения бранш – изпълнителен шеф е на Центъра за психически проучвания. В последните три години е била зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет. В това си качество обаче преди две години провокира гнева на майките от „ Системата ни убива “, които даже писаха писмо до премиера с искане тя да бъде отстранена от управата на съвета и да бъде разследвана активността на организацията, която оглавява.

Стоименова беше един от дейните участници в изработването на трите закона, които трансформираха политиката към хората с увреждания и бяха признати под натиска на митинги. Първоначално изявите й бяха в редиците на протестиращите. С напредъка на законодателната активност обаче другите организации на майки, хора с увреждания и прочие се разделиха на лагери и Стоименова съумя да настрои против себе си част от тях. Те не са не запомнили това. Току-що на митинг пред Министерския съвет майките посрещнаха новината с освиркване. „ Това е дамата, която ни упрекна, че сме сътрудници на непозната страна и не се борим за живота и здравето на децата си “, оповестиха протестиращите. Те към този момент желаят две оставки – на министъра и на новия заместител. „ Тя беше първата, която съобщи, че майките са получили 1 млн. $, с цел да стачкуват “, подсетиха ораторите на митинга, който тече сега.

Новият зам.-министър разгласи, че ще води уравновесена политика, в която настояванията на страните да бъдат задоволени съгласно политиката на държавното управление и законодателството на страната. На собствен ред министърът увери, че извършва трите закона. „ По отношение на Закона за обществените услуги, който се отхвърля от госпожа Вера Иванова и от госпожа Нели Димитрова (лидерките на митинга – б.р.), те са част от работните групи, които са взели участие в написването на този закон и доста добре схващат, че в огромното море от хора, нуждаещи се от разнообразни типове форми на поддръжка от страната, има и една голяма категория хора, които имат потребност точно от обществени услуги. Това са хора с увреждания, деца с увреждания, хора, които имат потребност от заместваща помощ, от дневни центрове и от центрове за настаняване от фамилен вид в това число “, акцентира Сачева. Тя даде да се разбере, че счита това за отговор на митингите и се надява те да спрат.

„ С това считам, че отговаряме и на настояванията и на митингите, и на мненията, които чухме до този миг. Непрекъснатите митинги и претенции за оставки, предизвикването на разнообразни кавги по-скоро блокира и е опит да се спре политиката, която се организира за това да има в действителност един повсеместен метод във връзка с проблемите на хората

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР