Премиерът Бойко Борисов хвърли прах в очите на Европа и

...
Премиерът Бойко Борисов хвърли прах в очите на Европа и
Коментари Харесай

Премиерът нареди на "Български пощи" да спасят свободата на словото

Премиерът Бойко Борисов хвърли прахуляк в очите на Европа и неправителствените организации с изненадващото предложение „ Български пощи “ да популяризират и продават вестници и списания. Той показа концепцията като мярка за възстановяване на положението на медийната среда у нас и като борба за свободата на словото в България. Публична загадка е, че свързвани с Делян Пеевски сдружения управляват сериозен дял от разпространяването на вестници, което се възприема от интернационалните наблюдаващи като фундаментален проблем пред свободата на медиите.

„ Това, което страната може да направи за свободата на словото, е разпространяването да не оставяме на частници, а „ Български пощи “ да дават отговор за него. Пощите са 100% държавни, имат достъп до всички публични места, тъй че подсигуряваме, че всяко издание ще иде там, където би трябвало “, разгласи Борисов при започване на съвещанието на държавното управление. Но пресслужбата на Министерския съвет  влезе в несъгласие с началника си. От нейното публично известие се разбра, че управляващите нямат желание да не разрешават на частни компании да популяризират вестници и списания, а имат намерение да вкарат и " Български пощи " в тази активност. " Кабинетът одобри решение „ Български пощи ” ЕАД да прави активността по разпространяване и продажба на печатни издания на територията на страната. Възлага се на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да предприеме нужните дейности, в това число, в случай че е належащо, да инициира законодателни промени. По този метод ще се обезпечи ефикасното разпространяване на печатни издания в цялата страна. Това дава опция за диверсификация на разпространяването, без да се лимитира конкуренцията ", оповестиха от " Дондуков " 1.

По-късно от транспортното министерство допълниха, че ще се създадат  " предпоставки за по-добри условия за разпространяване и продажба на печатни издания на територията на страната ". " По този метод съществуващата и все още конкуренция на пазара ще се усъвършенства посредством присъединяване на държавно сдружение, притежаващо самостоятелна лицензия за повсеместен пощенски оператор ", акцентираха още от ведомството на Росен Желязков. Но по-късно вечерта Борисов повтори пред Би Ти Ви, че " страната посредством " Български пощи ", които имат клонове на всички места, поема разпространяването на печата. Така че, кой какъвто и вестник да издаде, никой няма да може да не му го постави на сергията. Това е доста значимо решение за свободата на медиите ".

Решението на кабинета идва след аудиенция на представители на интернационалната организация „ Репортери без граници “ у нас преди дни. Те дефинираха обстановката в българските медии като „ безусловно ужасяваща “, а част от причините им са свързани точно с монопола в разпространяването на вестници. От организацията показаха още, че от 3 година безрезултатно търсят среща с Борисов. „ Внимателно слушах това, което са споделили, и считам, че единственото нещо, което страната може да направи в поддръжка на свободата на словото, е да не оставяме частници да вършат разпространяването ", отговори им задочно министър председателят.

Но зад тези благовидни изречения хора от сектора видяха обслужване на ползите на най-големия играч на дистрибуторския пазар на печатни медии у нас. „ Ако страната реши сама да вози тиражите в страната, това икономисва най-големия разход на разпространителите – за превоз. Така най-облагодетелствани ще са огромните компании, чиито бусове обикалят и зареждат пунктовете на „ Лафка “ и на огромните бензиностанции и търговски вериги, които също продават вестници. Пеевски също има такава дистрибуторска компания. Започне ли „ Български пощи “ да разнася пресата, най-големият продавач на вестници и списания ще завоюва, тъй като нашият бизнес става все по-губещ и неприветлив. Пеевски ще продължи да продава най-големи тиражи, само че ще си спести разноските за превоз ", разяснява пред " Сега " пропагандатор. Според негови калкулации месечно депутатът предприемач ще икономисва към 100 000 лева за превоз.

Вторият резултат от решението е, че страната ще получи надзор върху разпространяването на изданията, разяснява още дистрибуторът. „ Цялата преса ще мине под директния надзор на държавното управление. Никой към този момент няма да смее да го подлага на критика. Кой ще подлага на критика шефа, в случай че знае, че той може да не достави изданието му? ", пита той.

Според притежателя на „ Доби прес “ Атанас Алексов напъните на кабинета са ориентирани в неправилна посока. „ Струва ми се, че предлагането е плод на страсти поради изявленията на „ Репортери без граници “ и мястото на България в класацията за независимост на словото. Да, частните компании не возят изданията до всяко село, тъй като това е обвързвано с огромни разноски. И в този момент обаче „ Български пощи “ предлага тази услуга до всяка точка, за което получава дотация. Това, че услугата не се употребява от издателите, значи, че към нея няма огромен интерес. Няма по какъв начин да накараш някой да си купи вестник единствено тъй като той ще бъде закаран до всяко село. Свободата на пресата зависи освен от разпространяването, само че и от рекламата. Ако страната се задължи да популяризира вестниците, значи ли това, че ще задължи и компаниите да популяризират в тях? “, разяснява Алексов.

Миналото лято Комисия за защита на конкуренцията направи секторен разбор, въз основа на който стигна до извода, че на разпространителския пазар на печатни издания у нас " не са налице непреодолими бариери за нахлуване на нови участници и разгръщане на съществуващите ". В същото време комисията призна, че от 2013 година до предходната година „ е присъща централизация на услугите в по-малко на брой компании ". Ведомството, чийто началник е майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Юлия Ненкова, пресметна, че притежателят на " Лафка " и следените от него сдружения разполагат с 1070 маси в страната, само че не посочи какъв брой са пунктовете на останалите разпространители. Не бе оценен и фактът, че обектите на " Лафка " нормално са в центъра на градовете и че на тях се продават още цигари, талончета за игри на щастието и т. н., което ги прави по-привлекателни. Комисията не проучва и по какъв начин се е отразило на вестникарския пазар, че притежателят на " Лафка " изкупи преди години част от дистрибуторите и че през този интервал редица печатни издания в страната стопираха да излизат или започнаха да изпитват съществени финансови усложнения. 

Правителственото решение изненада специалисти и работодатели. Изненадани очевидно бяха и от  " Български пощи ", откъдето не съумяха да кажат дали имат потенциала да правят тази активност.  От Българската стопанска камара обявиха за в. " Сега ", че към момента се срещат с измененията, само че дефинираха решението на държавното управление като притеснително.

През лятото от ГЕРБ предложиха промени в Закона за пощенските услуги, които предвиждаха всеобщо закриване на станции. Впоследствие предложението пощенските клонове в обитаеми места с по-малко от 800 поданици да бъдат закрити бе отхвърлено.

БЕНЕФИЦИЕНТЪТ

" Български пощи " и сега се занимават с разпространяване на печата, само че единствено за клиенти. По това перо компанията регистрира спад в приходите си за полугодието. За този интервал те понижават с към 116 000 лева до 946 000 лева на фона на малко над милион за същия интервал на 2018 година, сподели информация на в. " Сега ".

Цялостното положение на пощите не е положително - за първите шест месеца компанията регистрира загуба от 3.1 млн. лева на фона на 4.6 млн. лева година по-рано. Минусите са се натрупали най-много поради нарастването на разноските за личния състав с общо 2.6 млн. лева поради растежа на минималната заплата. Към полугодието на т.г. в " Български пощи " работят малко над 8700 чиновници, които получават приблизително 776 лева Дружеството разполага с 2981 пощенски станции, се показва в уеб страницата на компанията, като тази бройка е настояща към 2016 година

СОБСТВЕНОСТТА

Ирена Кръстева (майка на Пеевски) навлезе в разпространяването на вестници от дълго време посредством придобиването на надзор върху " Обединени български вестници ", а в днешно време разпространението се движи от " Табак трафик ", благосъстоятелност на " Лафка маркет " и компании като " Национална организация разпространяване 1 " и " Национална дистрибуция ". През септември стана ясно, че обвързвано с " Лафка " сдружение - " Логистик груп инвест ", е подало заявление за централизация в Комисия за защита на конкуренцията за назад придобиване на продадената при договорката за " Бултартабак " дистрибуторска компания " Експрес логистика и дистрибуция " - най-големият дистрибутор у нас по информация на " Капитал ".

 

В ПАРЛАМЕНТА

Преди около година ръководещите одобриха законови промени, част от които бяха ориентирани непосредствено към бизнеса с разпространяването на вестници и списания. Предложенията пристигнаха точно от Пеевски и съпартийците му Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. В Закона за наложителното подадено на печатни и други творби бе записано, че компаниите разпространители би трябвало да заявяват в Министерството на културата действителния си притежател, както и броя на обектите си за продажба на дребно. Ако се откри, че някой от разпространителите държи 1/3 и повече от всички обекти, информация за това би трябвало да се изпраща в Комисията за защита на конкуренцията. Срокът за основаването на този указател е едногодишен. Вчера от Министерството на културата разясниха за " Сега ", че ще спазят условията на закона и регистърът ще е подготвен до края на идващия месец.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР