Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където пристигна днес за

...
Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където пристигна днес за
Коментари Харесай

Борисов в Брюксел: Не е справедливо да не сме в Шенген

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където дойде през днешния ден за формалния концерт във връзка откриването на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

"Има страни в Европейски Съюз, чиито ръководства станаха радикално разнообразни от обичайните единствено поради мигрантската вълна. Истината е, че войните, които се организираха, донесоха големи вреди. Външната ни дипломация се провали в цялата си част - милиони жертви, опустошени страни ", показа министър-председателят.

"Всеки, който се занимава със строителство, може да си показа какъв брой трилиони долари или евра са нужни за възобновяване на Афганистан, Сирия. Ако тук ни целят с ракети в този момент, и ние ще бягаме. Провалът ни е във външната политика, всичко се обърна и пристигна като проблем в Европа. Това са истините и до този миг никой не е могъл да ме обори ", сподели още Борисов.

"България е образец по какъв начин бързо успяхме да създадем заграждения. Тук има и една огромна неправда - най-добре защитаваната граница, запитвам в едната страна толкоз милиарди вляха, а резултатът е доста дребен? България има нулев напън от мигранти, а не е в Шенген, в това време Гърция е - просто не е заслужено ", съобщи министър председателят. "И си измисляте някакви претекстове, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте ".

"Българският поданик дава стотици милиони за европейската сигурност. Релокацията не работи, тези хора желаят да дойдат в Германия, те не желаят да стоят в българия. Прибираме ги, те отново бягат. Другият въпрос за релокацията е да създадем затвори, това обаче няма по какъв начин да стане поради хумаността. Виждате по какъв начин минаха изборите, даже виждате една Германия, която постоянно е била образец, месеци наред не може да сформира държавно управление поради казуса с мигрантите. В Австрия е същото, в Унгария също ", продължи речта си министър председателят.

"Ние решаваме кой какъв брой мигранти да вземе, няма логичност за мен. Огромно почитание имам и към Съединени американски щати, Русия, Китай и Турция, само че ние вадим пари от нашите данъкоплатци, с цел да решим проблемите, които те предизвикват в някои райони. Много неща в Турция не ни харесват, доста от тях са в цялостен прорез с нашите полезности, само че без тях не можем да се оправим с миграцията ", сподели още Борисов.

"Терминът "Западни Балкани " не го одобрявам доста, тъй като Балканите сме едни. Докато не се реши казусът с името, Македония не може да тръгне към Европейски Съюз. Без Косово, без Сърбия - няма по какъв начин да стане. И на президента Вучич, и на президента Тачич им благодаря, че съумяха да успокоят обстановката след стрелбата в Косовска Митровица. Това демонстрира зрялост, което е хубаво за елита на Балканите. Босна и Херцеговина през днешния ден е спокойна, на следващия ден може да стане война. България е единствената, която няма неуреден проблем на Балканите ", разяснява Борисов.

"Неслучайно сме неофициалният водач на Балканите, с цел да може да моделираме обстановката. В момента мисля, че можем да се похвалим с това. Балканите са Европа, те не са задният двор. Задният двор са, в случай че гледаш от Лондон насам, в случай че гледаме отсам, са кулоар ", заключи той.

"Колкото и да приказваме, че Балканите са дребен фактор, дано не забравяме, че 2 войни потеглят оттова. Затова ние предложихме два разновидността. Комисията за техническото присъединение на страните от Западните Балкани да ускорят процеса - не е в нашата компетентност да им даваме периоди. Но би трябвало ясно да кажем - би трябвало да се даде вероятност на всички, не можем да оставим в "челна дупка " Косово или Черна гора, или който и да е ", сподели министър-председателят.

"И през днешния ден имахме доста добра среща с Европейската капиталова банка. Благодаря още един път за форума. Има голямо финансиране, пари има премного. Тук, несъмнено, поставям една огромна скоба - кохезията е без конкуренция, тя не може да се пипа, тъй че финансиране има от банките, бюджетите и кохезията ", добави Борисов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР