Премиерът Бойко Борисов е изразил намерение държавата да поеме контрола

...
Премиерът Бойко Борисов е изразил намерение държавата да поеме контрола
Коментари Харесай

Борисов искал пълен контрол над сделката за ЧЕЗ, Гинка заминава за Чехия, за да лобира

Премиерът Бойко Борисов е изразил желание страната да поеме контрола над електроразпределителното сдружение ЧЕЗ. Това стана ясно след срещата му с Гинка Върбакова, притежател на " Инерком ", компанията, който се включи в договорката.

Пред медиите Върбакова сподели, че отпътува за Чехия, където ще се срещне с представители на държавната компания ЧЕЗ, с цел да ги убеди, че българската страна може да бъде благонадежден сътрудник. Тя сподели, че персонално тя няма срещу страната да взе участие в договорката. 

„ Обсъдихме ситуацията, която се сътвори със сключването на нашата договорка и терзанията, които показват всички. Водихме диалози за това, че министър председателят желае да има цялостен надзор върху договорката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием “, съобщи Върбакова. 

Тя сподели, че е склонна страната да има присъединяване в договорката. " Склонна съм да трансферира контракта, който имам, стига продавачът да даде единодушие ", съобщи Върбакова в наличието на финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. 

Върбакова съобщи, че в договорката няма присъединяване на български банки, макар че единствено преди дни министър председателят Борисов съобщи, че една от банките, декларирала присъединяване във финансирането, е българска. Тя не пожела да даде повече детайлности, защото ставало въпрос за банкова загадка и конфиденциална информация.

Финансовият министър сподели, че страната има опция да взе участие в пазаруването на компанията посредством средства от държавния бюджет или „ посредством частно придобиване през някоя от другите компании “. По думите му обаче това в сегашния стадий не може да стане, защото диалозите са напреднали.

Ние изразихме воля, че желаеме да участваме в тази договорка, в случай че чешката страна се съгласи, съобщи Горанов.

Той сподели, че държавното управление е в " деликатна обстановка ", защото зависи от " волята на два частни субекта ". " Виждаме положителната воля от страна на българското сдружение да допусне страната до договорката ", разяснява той и посочи, че се надява страната да може да има " най-малкото надзорен дял " в компанията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР