Премиерът акад. очерта основните дейности на правителството през следващата година

...
Премиерът акад. очерта основните дейности на правителството през следващата година
Коментари Харесай

Николай Денков: Заели сме се с тежки реформи, които трябва да се случат

Премиерът акад. очерта главните действия на държавното управление през идната година и половина, като ги групира в три групи.

" Първата група е обвързвана с рационализиране на българските институции, които имат забавени промени от години. Всички ги знаем. Но по една или друга причина тези промени не се случват или се случват половинчато. Имам поради преди всичко правосъдната система, където през последните месеци всички виждате, че има доста дейна работа и значителен прогрес. Тук са държавната и регионалната администрация, която би трябвало да бъде цифровизирана. Това значи да се трансформират и настройките и метода на хората, които работят в тях. Тук са и образованието и опазването на здравето като съществени области, в които в случай че обществото не успее да отиде на модерно равнище няма късмет да се оправи с другите си задания. Това са тежки промени, които би трябвало да бъдат осъществени и дръзвам да кажа, че имаме много явен проект по какъв начин да се случи. Единственото усложнение е, че не може всичко еднообразно интензивно да се движи и по тази причина през последните седмици нашият фокус блеше ориентиран извънредно към правосъдната промяна, където дружно с сътрудниците от Народното събрание успяхме да създадем няколко основни крачки ", сподели министър председателят.

По думите му втората група действия, по които се работи, е консолидираното в другите интернационалните институции.

" Често става дума за упоритостите ни да влезем в Шенген и еврозоната. По-малко се чува за упоритостта да влезем в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, само че и нам имаме прогрес, както и в някои структури на Организация на обединените нации ", означи акад. Денков.

Третата група действия е обвързвана с модернизацията на българската стопанска система, предава Българска национална телевизия.

" Ние имаме дълбокото разбиране, че нашия район - България и прилежащите страни би трябвало да работим дружно и имаме упоритостта да станем водещ район в Европа ", сподели Денков.

В Министерски съвет по-късно министър председателят привиква Съвета по сигурност поради комплицираната обстановка след експлоадирането на войната сред Хамас и Израел.

Миналата седмица по този мотив се организираха две такива срещи. Едната при президента, само че без представители на Народното събрание. И председателски съвет, призован от ръководителя на Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР