Премахването на Паметника на съветската армия в Пловдив, по-известен като

...
Премахването на Паметника на съветската армия в Пловдив, по-известен като
Коментари Харесай

Местният парламент на Пловдив трябва да реши за Альоша

Премахването на Паметника на руската войска в Пловдив, по-известен като Альоша, е в прерогативите на локалната власт. Това съобщи в позиция до медиите регионалният шеф Илия Зюмбилев по отношение на получено писмо от Атлантическия съвет на България, в което се упорства за предприемане на бързи ограничения от страна на страната за разглобяване на монумента.

Альоша е ситуиран на Хълма на Освободителите в Пловдив, над паметника на Апостола на свободата Васил Левски. Решение на Общинския съвет от 10.04.1996 година разпорежда на кмета изтриване на " Альоша ", " като знак на руската войска – окупаторка “. Това решение е обжалвано от тогавашния регионален шеф, който същата година съдът го анулира, базирайки се на Конституцията и на редица интернационалните спогодби. Решението е доказано и от Върховния съд.

Към момента въпросът за собствеността на паметника не е водещ за премахването или запазването му. Монументът е разположен в рамките на парка „ Хълм на Освободителите “, който е със статут на монумент от „ локално значение “, само че самият „ Альоша “ не е недвижима културна полезност, разясняват още от администрацията на регионалния шеф.

От там са изпратили писмо до локалния парламент на Пловдив с съответни стъпки, с цел да могат по-късно да се подхващат съответните действия за премахването или запазването на Паметника на руската войска в града на тепетата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР