Прекрасният автентичен пататник от Триград, чийто вкус почти усещаме, гледайки

...
Прекрасният автентичен пататник от Триград, чийто вкус почти усещаме, гледайки
Коментари Харесай

Пататник от Триград

Прекрасният достоверен пататник от Триград, чийто усет съвсем усещаме, гледайки фотосите му

Необходими Продукти

● картофи - 4 - 5 бр. /според големината/
● лук - 1/2 междинна глава или на усет
● яйца - 2 бр.
● джоджен - 1 с.л. изсъхнал
● сол - на усет
● олио
● краве масло

Начин на подготвяне

Рецептата за този превъзходен пататник я знам от баба Къдричка, от Триград.

1. Картофите се настъргват на едрото ренде, посоляват се и се разбъркват добре. След това се оставят да постоят малко, с цел да отделят водата си.

2. Картофите се изстискват с ръка, с цел да се отстрани непотребната вода.

3. Към картофите се прибавят яйцата, нарязаният на доста ситно лук и сухият джоджен. Разбърква се добре.

4. Сипва се малко олио на дъното на тигана, само че НЕ масло, тъй като то бързо прегаря и ще направи пататника горчив.

5. Поставя се картофената примес, като се притиска с лъжица и се разпределя отмерено в тигана, като НЕ би трябвало да бъде по-дебел от 2 см.

6. Отгоре върху картофите на няколко места се поставя малко масло и се похлупва с похлупак, с цел да може картофите да се пържат и задушават по едно и също време.

7. Котлонът се включва на приблизително, дори една концепция по-слабо от приблизително, с цел да може пататникът да се готви постепенно и да не прегори извън, а да остане недопечен вътре.

8. След към 10 минути пататникът се обръща благодарение на паница или дъска.

9. Тиганът още веднъж се намазнява с олио и пататникът се плъзга още веднъж в тигана. Сега изпечената повърхнина е към този момент от горната страна и тя се намазва с масло. Вече НЕ се поставя похлупак, тъй като пататникът ще се задуши и ще загуби хрупкавата си коричката.

10. След още 10-на минути пататникът е подготвен и се сервира. Отново се намазва с масло и баба Къдричка го поръсваше с прекрасен Родопски домакински кашкавал и свеж джоджен.

От нея знам, че в голия пататник (този без кори) не се поставя сирене или кашкавал, а се поръсва от горната страна, а когато се подготвя пататник с кори – сиренето се поставя вътре в плънката за пататника, а от горната страна се намазва единствено с масло. Това беше нейният способ за осъществяване на рецептата. Домашни картофи, домашно масло, домашно сирене. Няма подобен усет! Простота, която те издига до Съвършенство.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Вместо лук може да се употребява праз (ако е в сезон) - това прибавя една особена наслада към пататника.

Разбира се може да замените джоджена с чубрица или мащерка; може да сложите малко стрити сушени манатарки и също ще бъде доста вкусно, само че към този момент ще бъде вашата интерпретация на пататник и няма да е като този пататник от Триград на баба Къдричка.

Родопите са огромна планина, доста по-широка като душа и сила, в сравнение с географията е определила и в другите селца и градчета в планината пататник се подготвя по друг метод. Няма една единствена рецепта за пататник, както няма една единствена рецепта за домашна лютеница или вкусна баница.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР