Прекомерният риболов оказва много по-голямо въздействие върху биохимията на океаните

...
Прекомерният риболов оказва много по-голямо въздействие върху биохимията на океаните
Коментари Харесай

Фекалиите от риби чистят въглерода почти толкова, колкото горите в цял свят

Прекомерният лов на риба оказва доста по-голямо влияние върху биохимията на океаните в сравнение с сме считали до момента. Огромният по мащаби индустриален улов е довел до понижението на количеството на... рибните фекалии, отлагани на морското дъно, и с това е ускорил световното стопляне на планетата, е смайващото умозаключение от нов теоретичен отчет.

Поглъщането на въглерода съставлява процесът на премахване на въглеродния диоксид, този парников газ, от атмосферата под формата на биомаса. В океаните фитопланктонът създава биомаса посредством фотосинтеза. След това фитопланктонът бива изяждан от зоопланктона, който на собствен ред е храна за рибите. Логичното продължение на този развой е, че храносмилането на рибите създава фекалии, които попадат на морското дъно.

В продължение на епохи те се натрупват там и тази биомаса съставлява нещо като „ бунар “, който улавя въглерода. По този метод рибните екскременти се оказват съвсем толкоз значими за поглъщането на въглерода, колкото и международните гори на планетата.

За изумителното изобретение споделя Ерик Галбрайт, биолог от университета Макгил, в Канада: „ Натрупването на въглерод на морското дъно е било възпрепятствано от несъразмерния лов на риба в доста по-голяма степен, в сравнение с от разстройствата в биохимията и екологията на морското дъно, провокирани от изменението на климата. Поради несъразмерния улов явно рибата в океаните е намаляла и по едно и също време с това се е отделила по-малко биомаса “, споделя той.

Изследователите са основали математически модел, който да пресметна количеството на рибите в международния океан, както при типовете, представляващи интерес за риболовната индустрия, по този начин и при тези, които не са обект на лов на риба. „ Ние моделирахме растежа на рибите, изхождайки от тяхната храна - зоопланктона “, споделя Даниеле Бианки, биолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. В модела са били включени риби, тежащи от няколко грама до 100 кг.

Оказва се, че масата на рибите, преследвани от риболовците, е намаляла с 40% в интервала от началото на XX век, преди да стартира промишленият лов на риба, до началото на XXI век, когато той доближава оптималните си мащаби.

Значението на рибните фекалии в числа
 Антидепресантите в реките трансформират държанието на рибите Антидепресантите в реките трансформират държанието на рибите
Антидепресанти попадат в реките и избран тип риба става по-малко нападателни в търсенето на храна. Основното настоящо вещество в преп...

1 км / ден е скоростта, с която рибните екскременти се стичат към морското дъно, с цел да се отсрочат там.

600 години е времето, през което рибните фекалии остават на морското дъно, без да се издигат на повърхността посредством усвояване от микроорганизми, пренасяни от океанските течения.

Проучването е оповестено в петък в списание Science Advances.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР