Прекаленото отлагане на детето води до безплодиеАко след една година

...
Прекаленото отлагане на детето води до безплодиеАко след една година
Коментари Харесай

Д-р Елена Бангеева: Инвитрото не е нещо срамно

Прекаленото отсрочване на детето води до неплодородие
Ако след една година постоянни опити не се получи забременяване, потърсете експерт

Ако в продължение на една година опити, два-три пъти седмично, не се стигне до зачеване по натурален път, хубаво е да се потърси консултация със експерт. Хората не би трябвало да се двоумят или смущават, а да се възползват от актуалната медицина и да осъществен фантазията си за дете, безапелационна е доктор Елена Бангеева от Центъра по асистирана репродукция на МК “Доверие”.

Повече от 30 години асистираните репродуктивни технологии се ползват в България и дават опция на хиляди двойки с проблеми в забременяването да осъществен фантазията си за свое дете. “Важно е да се знае, че инвитро оплождането не е неприличен способ за забременяване! Това е достижение на актуалната просвета, което разрешава на мъжете и дамите с репродуктивни проблеми или тези в по-напреднала възраст да имат свое поколение”, споделя доктор Бангеева.

При методите за лекуване на неплодородие се сплотяват разнообразни техники, измежду които вътрематочна инсеминация (IUI), ин витро оплождане (IVF), ИКСИ оплождане (разновидност на инвитрото, интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката - ICSI), трансфер на ембрионите в маточната празнина, заледяване и предпазване на сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони. Тези способи се ползват при открита яловост както при мъжа, по този начин и при дамата.

Консултацията със експерт нормално стартира със изчерпателен диалог с двойката. Проучва се фамилната анамнеза, тяхната персонална анамнеза, дали имат деца от други сътрудници, дали са изкарали някакви инфекциозни болести, които може да са повлияли на плодовитостта. След това се назначава ултразвуков обзор за дамата и проучване на хормони. На мъжете се прави спермограма и микробиологично проучване на еякулата.

Ако има някакви отклонения, мъжът се насочва към уролог или андролог. След като се посочи каква е повода за невъзможното зачеване, се прави стратегия за деяние, която е самостоятелна за всяка двойка.

Най-честите аргументи за неплодородие при дамите са хормонални разстройства, увреждане или задръстване на маточните тръби след прекарана зараза, ендометриоза, високо равнище антисперматозоидни антитела (средата във влагалището на дамата е “враждебна” към сперматозидите) и привършен яйчников запас. При мъжете казусът може да се крие в качеството, броя и скоростта на придвижване на сперматозоидите. То се утежнява в резултат на генетични особености, прекарани инфекции, вреден метод на живот.

“Най-честата причина обаче е прекомерно дългото отсрочване на двойката да има деца - безапелационна е доктор Бангеева. - Ние, хората, по този начин сме устроени, че след 35-годишна възраст клетките ни стартират да стареят и да губят качествата си за оплождане и развиване на здрав ембрион. Всички желаеме да сме финансово постоянни, да развием кариера и да се усещаме по-спокойни и самостоятелни. Не си даваме сметка, че този фокус в действителност понижава възможностите ни с годините за непринудено зачеване и безпроблемно изхабяване на бебето. Затова и моят зов е да не се чака прекомерно дълго време, а да се потърси консултация - не е срамно, не е ужасно, не е и скъпо.”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР